piątek, 19 października 2018

CYNAMONOWE CLAFOUTIS ZE ŚLIWKAMI I WINOGRONAMI.

Choć marzy mi się ostatnio zrobienie jakiegoś spektakularnego tortu to tę chęć na razie odkładam na później. Choć nie wiem jak to możliwe to mam wrażenie że ostatnio wszystko jeszcze bardziej przyśpieszyło i mogę sobie pomarzyć o spokojnym gotowaniu i pieczeniu czasochłonnym dań. W takich okresach standardowo stawiam na szybkie klasyki, do których właśnie zalicza się ten francuski deser. Clafoutis to taki jakby zapieczony naleśnik z owocami, który może nie prezentuje się okazale, ale smakuje naprawdę dobrze. W mojej wersji z cynamonem, śliwkami i winogronami, Taki jesienny umilacz.





CYNAMONOWE CLAFOUTIS ZE ŚLIWKAMI I WINOGRONAMI

3 jajka
40 g brązowego, drobnego cukru
250 ml mleka
130 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
5 śliwek
2 kiści winogron
masło do wysmarowania formy
brązowy cukier do posypania wierzchu 

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce umieścić jajka z cukrem i za pomocą miksera lub rózgi lekko je ubić. Następnie dodać mleko, cynamon oraz mąkę pszenną i wszystko razem połączyć. Formę do zapiekania przygotować smarując ją masłem. Na jej dnie ułożyć umyte i obrane owoce, po czym zalać je bardzo płynnym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut. W międzyczasie, gdzieś w połowie pieczenia gdy masa się zetnie posypać wierzch brązowym cukrem. Zjadać na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP