czwartek, 4 października 2018

RUSTYKALNA TARTA Z NEKTARYNKAMI I BORÓWKAMI.

Gdy pierwszy raz zobaczyłam u MICHAŁA tę tartę, pomyślałam że tarta jak tarta, pewnie niczym nowym mnie nie zaskoczy. Jak się myliłam. Gdy rok później upiekłam ją w domu, miałam wziąć tyko jeden mały kęs, jednak na jednym się nie skończyło. To kruche ciasto z dodatkiem serka śmietankowego jest po prostu GENIALNE. Upieczone w wysokiej temperaturze przyjemnie się listuje, przypominając tym trochę ciasto francuskie. Zakochałam się w nim na zabój.





RUSTYKALNA TARTA Z NEKTARYNKAMI I BORÓWKAMI
Przepis jest z bloga Michała ROZKOSZNY

KRUCHE CIASTO
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
120 g serka śmietankowego typu philadephia
100 g zimnego masła

NADZIENIE
3 dojrzałe nektarynki
2 garści borówek
80 g drobnego cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki bułki tartej

1 jajko rozkłócone z odrobiną wody
cukier najlepiej gruboziarnisty

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i połączyć lub zagnieść ręcznie. Ciasto zawinąć w folie i umieścić w lodówce na 2 godziny lub w zamrażarce na 20-30 min.
W międzyczasie przygotować owoce. Nektarynki wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misce zasypując cukrem, mąką ziemniaczaną i skapiając sokiem z cytryny. Po około 30 minutach zlać z nich wytworzony sok, dodać ziarenka z laski wanilii, borówki i delikatnie wymieszać. Sok najlepiej przelać do rondelka i odparować na gazie. Powinien być gęsty, tak aby dało nim się posmarować wierzch tarty.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Dno posypać równomiernie bułką tartą. Ułożyć owoce zostawiając na skraju około 2-3 cm wolnego marginesu. Boki zagiąć do środka i przycisnąć, aby się nie odgięły w trakcie pieczenia. Uformowaną tartę umieścić w lodówce na czas nagrzewania się piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika wysmarować brzegi jajkiem rozkłóconym z wodą i posypać cukrem.
Piekarnik nagrzać na 210-220 stopni C razem z blachą w środku. Schłodzone ciasto zsunąć na gorącą blachę razem z papierem. Piec około 25-35 minut, pilnując aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. W tym celu umieścić na piekącym się galette kawałek folii aluminiowej.
SMACZNEGO!!!




1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP