wtorek, 30 października 2018

TORT CZEKOLADOWY NA HALLOWEEN.

Nie obchodzimy jakoś specjalnie Halloween, ale bardzo lubię tą tradycję. Jeszcze bardziej odkąd mam dzieci i widzę jaką frajdę sprawia im wycinanie dyń i bieganie w różnego typu przebraniach. No i nie będę ukrywać że dużo przyjemności sprawiło mi przygotowanie tego tortu, a zwłaszcza pieczenie duszków, które tak naprawdę robią tu całą robotę. Bo reszta wiadomo że jest dobra, w końcu to tort czekoladowy przełożony dużą ilością domowych powideł śliwkowych. 



TORT CZEKOLADOWY NA HALLOWEEN
forma o średnicy 21 cm

DUSZKI BEZOWE
2 białka z dużego jajka
100 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka octu winnego

cukrowe oczy
odrobina lukru z cukru pudru i wody

CIASTO
60 g masła
100 g czekolady deserowej
125 ml kawy espresso
150 g jogurtu
2 łyżki kakao
2 jajka
170 g mąki pszennej
130 g drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

powidła śliwkowe

KREM CZEKOLADOWY
100 g czekolady mlecznej
200 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone

Białka umieścić w odtłuszczonej misce miksera i ubijać na średnich obrotach . Gdy zaczną robić się puszyste, zwiększyć obroty i partiami dodawać cukier. Następnie całość ubijać około 10 minut, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Można to sprawdzić biorąc trochę masy między palce. Cukier nie powinien być wyczuwalny. 
Piekarnik nagrzać na 130 stopni C. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego, po czym wyciskać duszki mając skierowany rękaw prostopadle w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę, pilnując aby duszki się nie przyrumieniły. W razie konieczności zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Następnie za pomocą lukru przyczepić oczy wszystkim duszkom.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. W rondelku umieścić masło, połamaną czekoladę oraz kawę. Podgrzać aż masło się rozpuści, po czym zestawić z gazu i zostawić do ostygnięcia. 
W misce miksera umieścić przesianą mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wbić jajka, dodać ostygniętą masę oraz jogurt. Wszystko połączyć razem za pomocą miksera do połączenia się składników. Masę przelać do formy w której uprzednio wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Piec około 40-50 minut do tak zwanego "suche patyczka". Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. 
W rondelku rozpuścić czekoladę w dwóch łyżka śmietany. Odstawić do ostygnięcia. W misce miksera umieścić mascarpone, resztę śmietany (śmietana i ser powinny mieć temperaturę pokojową), po czym zacząć ubijać. W trakcie dodać ostygniętą masę czekoladową. Wymieszać dokładnie. 
Krem rozsmarować na torcie. Całość wstawić do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem na górze ułożyć bezowe duszki.
SMACZNEGO!!!








1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP