niedziela, 2 grudnia 2018

MIGDAŁOWA TARTA Z MARCEPANEM, JABŁKAMI I ŻURAWINĄ.

Właśnie się zorientowałam że został mi nieopublikowany jeden jesienny przepis. Wzięłam się niezwłocznie za jego opracowywanie i stwierdziłam że wcale nie jest na niego za późno, bo wszystkie jego składniki sprawdzą się przecież także w wydaniu świątecznym. Tarta idealnie nada się zarówno do popołudniowej kawy jak i na stół świąteczny. Mam nadzieje że Wam zasmakuje <3




MIGDAŁOWA TARTA Z MARCEPANEM, JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
forma o wymiarach 22 x 22 cm

KRUCHE CIASTO
50 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g drobnego brązowego cukru
2 żółtka
2-3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
30 g zmielonych migdałów
1 żółtko
100 g marcepanu
2-3 jabłka
garść świeżej żurawiny

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w malakserze. Za jego pomocą lub ręcznie wyrób ciasto, po czy uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Kulę z ciasta umieść w lodówce na około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat, umieść je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj na kształt blaszki. Wyjmowane dno formy wyłóż papierem do pieczenia, na nim rozłóż rozwałkowane dość cienko ciasto, które następnie ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika i przygotowywania nadzienia. 
Piekarnik ustaw na 180-190 stopni C. Jabłka obierz i pokrój w dość cienkie plastry, żurawinę jeśli jest większa poprzekrawaj na pół. W misce malaksera umieść zmielone migdały, żółtko oraz marcepan. Wszystko razem połącz. Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę wyjmij z lodówki spód ciasta, rozsmaruj na nim równomiernie nadzienie, na nim rozłóż jabłka i całość posyp żurawiną i brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika i piec około 30-35 minut.
SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP