piątek, 26 października 2012

RISOTTO Z CHEDDAREM I SUSZONYMI POMIDORAMI.

Każdy ma swoje comfort food, do mojej listy na pewno zalicza się to risotto. Uwielbiam je na rozgrzanie, gdy z zimnego dworu wpadam do domu. A tam czeka na mnie miseczka parującego risotto z cheddarem i suszonymi pomidorami. Oryginalny przepis jest z porem i szczypiorkiem, niestety ja mam w domu nie zjadacza obydwu pozycji, dlatego trzeba było zastąpić je czymś innym i padło na suszone pomidory, no wiadomo najlepiej swojej produkcji.


RISOTTO Z CHEDDAREM I SUSZONYMI POMIDORAMI
inspiracja z książki Nigelli NIGELLA EKSPRESOWO z moimi zmianami

2 porcje

1 łyżka masła 
1 łyżka oleju (wskazane jest użycie oleju z suszonych pomidorów)
200 g ryżu do risotto
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
125 ml wytrawnego białego wina
1 łyżeczka musztardy
1 litr gorącego bulionu warzywnego
120 g startego cheddara 
klika suszonych pomidorów z oleju
pieprz świeżo zmielony

Masło z oliwą podgrzać w głębokiej patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać dokładnie, chwilę podsmażyć i wlać wino. Do całości dołożyć pokrojone, suszone pomidory oraz musztardę. Mieszając risotto dolewać bulion po chochli, czekając aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzać przez ok 20 minut, do czasu aż ryż będzie al dente. Na koniec wrzucić starty ser, całość wymieszać, podawać ciepłe.
SMACZNEGO!!!



13 komentarzy:

  1. To wielka sztuka ugotować dobre risotto. Trafić w odpowiedni moment, by zakończyć gotowanie.
    Jak zawsze u Ciebie ślicznie i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś piątek i mam ochotę wypróbować ten przepis ;) ach!

    OdpowiedzUsuń
  3. trafia na moją listę 'must do'! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada i brzmi niezmiernie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też dziś zjem. Ja mam z kolei niepijaczkę wina, więc będę testować wersję z samym bulionem, może to już nie risotto, ale mam dobry bulion, sera, masła dodam i powinno być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinno wyjść, wino i tak wyparuje, tzn. alkohol z wina:)

      Usuń
  6. taki jesienny obiad, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jutro biegnę po suszone pomidory i robię, uwielbiam risotto w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli chodzi o risotto to jadam tylko takie albo parmezanowe, inne mogą się schować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja właśnie mam ochotę poeksperymentować z risottami:)

      Usuń
  9. Kocham cheddar, mogłabym jeść i jeść, więc Twoje risotto pewnie pochłonęłabym w zbyt dużych ilosciach :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP