A wczoraj na podwieczorek była u mnie klasyka-Tarte aux pommes. To następna pozycja do której wracam często. Nie znam lepszego ciasta jabłkowego, chociaż jestem otwarta na nowe smaki i może kiedyś znajdę godnego następce tej tarty. Pyszne kruche ciasto z jabłkowym musem, a na nim jeszcze więcej jabłek. Nie ma co kombinować i udoskonalać. Należy tylko zwrócić uwagę na słodkość jabłek, jeśli są kwaśne dodać troszkę więcej cukru.
TARTE AUX POMMES
(przepis z WHITE PLATE)
forma 26 cm
CIASTO:
250 g mąki pszennej
150 g masła
70 g drobnego cukru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki wody
NADZIENIE:
5 jabłek
sok z cytryny
60 g cukru(chyba że mamy bardzo kwaśne jabłka wtedy dodać 75 g)
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
cukier brązowy do posypania
Na początku przygotować kruche ciasto. Wymieszać wszystkie jego składniki. Wylepić nim formę i na czas przygotowywania nadzienia wstawić do lodówki.
Trzy jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z połowy cytryny. Umieścić w garnku do którego następnie wsypać cukier, wlać 4 łyżki wody oraz ekstrakt waniliowy. Całość dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
W międzyczasie ustawić piekarnik na 175 stopni.
Obrać dwa kolejne jabłka i pokroić w cienkie plastry, a następnie skopić cytryną aby nie ściemniały. Ugotowany mus jabłkowy wyłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć pokrojone wcześniej jabłka, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika na 50-60 minut.
SMACZNEGO!!!
tez mam takie przepisy, których żaden inny nie przebije :))
OdpowiedzUsuńa które, jestem ciekawa?pozdrawiam:)
Usuńpiekna! :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)))
Usuńja lubie tez wersje Tatin ( robilam w sobote) albo te z Normandi z kremem pod jablkami! Twoja pieknie sie prezentuje i z pewnoscia znakomicie smakuje!
OdpowiedzUsuńpodanych przez Ciebie jeszcze nie próbowałam, ale może zmienię zdanie co do ulubionej:)
UsuńPyszna tarta. Szkoda, ze nie zostalam zaproszona na kawaleczek chlip, chlip... :)))
OdpowiedzUsuńjak będziesz w okolicach Poznania to zapraszam:))))
Usuńjakie apetyczne, skrupulatnie ułożone
OdpowiedzUsuńo dziękuje:)
UsuńKocham tarty! Twoja wyszła taka... idealna.
OdpowiedzUsuńTarta z jabłkiem to coś prostego, ale pysznego na tyle, że smakuje o każdej porze dnia i nocy! Pychota! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty z jabłkami, w ogóle wszystko co z jabłkami:) Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńpięknie udekorowany i podany klasyk!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Twoja tarta jest po prostu wspaniała :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńPyszna, apetyczna, jesienna klasyka :) prezentuje się imponująco :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) A klasyka sprawdza się zawsze :)
OdpowiedzUsuń