czwartek, 18 października 2012

GALETTE Z GRUSZKAMI I GORGONZOLĄ.

Są takie połączenia smaków w które się nie wierzy, że mogą być dobre, ba nawet pyszne. O co im wszystkim chodzi, połączenie słodka gruszka- słono-pikantny ser, to nie może się udać, a jednak. A jednak gdy spróbowałam to wiedziałam , że to jest dla mnie. Kruche ciasto a w nim słodycz gruszki przenikająca się z pikantnym serem coś w tym jest. Im sera więcej tym lepiej a do tego chrupkość orzechów, mniam i na pewno powtórzę nie raz.


GALETTE Z GRUSZKAMI I GORGONZOLĄ
(przepis z DESSERTS FOR BREAKFAST)

CIASTO
320 g mąki pszennej
170 g zimnego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka świeżego tymianku
4 łyżki zimnej wody

FARSZ
100 g sera gorgonzola,w kawałkach
3 gruszki
1/3 szklanki orzechów włoskich

GLAZURA
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
świeży tymianek

Z mąki, soli, żółtka, masła, tymianku i wody zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. W tym czasie pokroić cienko gruszki. Ciasto rozwałkować w koło, na środku ułożyć ser, wrzucić część orzechów, na całości ułożyć gruszki. Brzegi zagnieść do środka. Posypać resztą orzechów.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 55-60 min, do zbrązowienia.
W garnuszku podgrzać miód, dodać do niego ocet balsamiczny. Posmarować wierzch oraz  posypać świeżym tymiankiem. 
SMACZNEGO!!!



18 komentarzy:

  1. Mniam, mniam :)) Robilam ostatnio galette ale w wersji slodkiej. Musze sprobowac Twojego polaczenia. I juz wiem, ze bedzie pyyycha :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała takiego połączenia smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow.. Bardzo eleganckie danie i z nazwy i z wyglądu.Fantastyczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten odkrojony kawałek proszę zostawić sobie a ja resztę poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do wypróbowania, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem gruszki , gorgonzola i orzechy to jedno z najlepszych polaczen...przewaznie jem w wersji surowej, chetnie uzyje twokego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie apetyczne zdjęcia, niestety muszę obejść się smakiem :( Gruszkę z gorgonzolą miałam okazję niedawno posmakować po raz pierwszy i jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też jestem zachwycona tym połączeniem:)

      Usuń
  8. fantastyczne smaki. no zdjęcia, na widok których aż burczy w brzuszku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. najadłam się samymi zdjęciami :) pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Od samego patrzenia człowiek robi się głodny;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jedzenie przyrządzone przez ciebie wygląda niesamowicie poza tym masz wielki talent do fotografowania :3

    OdpowiedzUsuń

  12. przepiękne fotografie, a melanż gruszki z gorgonzolą - niesamowity - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP