Skuszona przez MONIKĘ oraz GOSIĘ w ostatni przedłużony weekend przygotowałam te oto tureckie bajgle. To moje drugie podejście do tych bułek. Za pierwszym razem skorzystałam z bardziej skomplikowanego i wymagającego większej ilości czasu przepisu na BAJGLE TRADYCYJNE. Te dzisiejsze bajgle smakują inaczej, ale to nie znaczy że gorzej. Są pyszne, miękkie a ich najlepszą cechą jest to że ich przygotowanie to dłuższa chwila i mamy pyszne bułki na drugie śniadanie.
10 sztuk
7 g suchych drożdży
220 g letniej wody
100 ml letniego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
650 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki melasy
1 1/2 szklanki sezamu
Letnią wodę, mleko, cukier, oliwę i drożdże połączyć razem i odstawić do czasu aż drożdże zaczną "bąbelkować". Gdy się to stanie z reszty składników, czyli mąki, jajka oraz soli i zaczynu drożdżowego wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wierzch ciasta posmarować odrobiną oliwy i przykryć folią spożywczą po czym odstawić do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce, powinno to zająć około godziny.
Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić na 10 równych kawałków, które po uformowaniu w kulkę ułożyć na blacie na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie można formować bajgle formując z kulek w rękach długie wałki (około 70 cm długości) które następnie należy złożyć na pół, okręcić wokół własnej osi, tak aby powstał świderek i końcami złączyć ze sobą. Uformowane bajgle układać na blacie podsypanym mąką. Gdybym za mało obrazowo opisała jak składać bajgle polecam zajrzeć TU, GDZIE MOŻNA ZNALEŹĆ TAKŻE ORYGINALNY PRZEPIS.
Bajgle powinny wyrastać jeszcze minimum 30 minut. W tym czasie należy podprażyć sezam na patelni uważając aby się nie przypalił i przygotować miksturę do maczania bajgli, mieszając ze sobą 1/3 szklanki melasy oraz 1/2 szklanki wody. Wyrośnięte bajgle maczać w tak przygotowanym roztworze z obydwu stron po czym obtoczyć w prażonym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C przez około 25 minut.
Musza byc przepyszne ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, tak puszyście ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę je zrobić!:)
OdpowiedzUsuńJak tylko skończę dietę to od razu je zrobie, te bajgle są tak piękne, że lądują na liście TO DO :)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu zabieram się za bajgle, wciąż jednak coś je wyprzedza:-). Aniu gdy patrzę na Twoje to mam ochotę już teraz pędzić do kuchni i je upiec:-). Cudne!
OdpowiedzUsuńSą przepiękne, tak cudownie wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńŚliczne i apetyczne;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała, ale na mące graham :)
OdpowiedzUsuńI'm glad you liked the recipe for the simit. This is a Greek recipe that has been in my family for years. I am very surprised that so many bloggers from Poland have found my recipe and I see it around a lot. I would appreciate it if you have given me credit for the recipe, since everyone found it on my blog. :)
OdpowiedzUsuńThanks.
This is a great recipe, which is why so many people are using it. Link to your recipe is in the description of the preparation, I corrected it to be more visible. Regards
UsuńThank you very much for that. I appreciate it.
UsuńI'm happy I discovered your blog by the way. I may not speak Polish but your photography is so beautiful I don't mind just looking at your dishes. And there's always google translate, right?
Warm regards.
Sorry, I meant I may not speak Polish :)
UsuńMagda, I discovered your blog thanks to this bagels. Now I will start visit it because I like Greek cuisine and yours recipes. Warm regards :)
UsuńWyglądają rewelacyjnie, a przepis faktycznie nie jest skomplikowany :) chyba skusze się, by je przygotować w przyszłą sobotę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmm...........!!!!!!!!choć mam lewe ręcę wypróbuję może się uda:)
OdpowiedzUsuńThank you so much for hosting this recipe... I like this yummy food guide...
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńBajgle wyglądają przepysznie! Czy wyjdą mi, jeśli ciasto zrobię w maszynie?
Pozdrawiam,
Marta
Witam, niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie, ponieważ nigdy nie używałam maszyny, ale z drugiej strony jesli wyrabiasz nią zwykłe ciasto drożdżowe to chyba nie powinno być problemu. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńZrobiłam! I wyszły niesamowite. Najlepsze bułki jakie jadłam... Dziękuję za przepis!!!
UsuńPozdrawiam, Marta
Marto, ale się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSianeczko, do tej pory raz tylko jeden zrobiłam bajgle z super bloga jednego...., a były twarde jak skała.... i się zniechęciłam, ale Ty tu prawisz, że Twoje miękkie, to.... to ja bym chciała:)
OdpowiedzUsuń