piątek, 18 lipca 2014

JAGODOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

Nie żebym rzadko słyszała komplementy wyrażane w stosunku do moich wypieków i innych poczynań w kuchni ale w przypadku tego sernika z ust mego T. padło "Po prostu obłędny", więc chyba nic więcej na jego temat nie będę dodawać :) Spróbujcie sami, zwłaszcza że sezon jagodowy trwa :)


JAGODOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
tortownica o średnicy 20 cm

SPÓD
180 g ciastek Oreo
80 g masła

MASA SEROWA
700 g sera twarogowego na serniki
250 g mascarpone
100 g cukru pudru

MASA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
100 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny

MASA JAGODOWA
300 g jagód
3 1/2 łyżeczki żelatyny
40 ml śmietanki 30%

jagody do dekoracji

Ciastka na spód zmiksować w blenderze i dodać do nich rozpuszczone wcześniej masło. Całość wymieszać dokładnie po czym masą wylepić spód tortownicy wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód sernika umieścić w lodówce na czas przygotowywania mas serowych. 
W misce miksera umieścić ser twarogowy oraz mascarpone i cukier puder po czym dokładnie wszystko połączyć. 2/3 masy serowej odłożyć do oddzielnej miski. Jagody zmiksować za pomocą blendera po czym dodać do odłożonej masy serowej i dokładnie wymieszać. Żelatynę zalać śmietanką i odstawić na około 5 minut aby napęczniała po czym podgrzewać na bardzo małym gazie ciągle mieszając (gdyby okazało że śmietanki jest za mało do podgrzania żelatyny dolać jej małą ilość, tak aby dało się ją podgrzać) i uważając aby temperatura nie była za wysoka. Gdy żelatyna się rozpuści dodać ją do masy jagodowej po czym dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony wcześniej spód. Całość wstawić do lodówki na około 1-1 1/2 godzin aż masa stężeje. W międzyczasie przygotować masę z białą czekoladą. Większość śmietanki umieścić w rondelku pozostawiając trochę do namoczenia żelatyny i podgrzać po czym dorzucić do niej białą czekoladę pociętą na kawałki. Gdy czekolada dokładnie się rozpuści masę przelać do pozostałej masy serowej. W pozostawionej śmietance namoczyć żelatynę tak jak poprzednio i podgrzać ją na koniec przelewając do masy czekoladowej po czym wylać na ściągniętą masę jagodową. Całość chłodzić w lodówce kilka godzin lub najlepiej całą noc. Przed podaniem posypać jagodami.
SMACZNEGO!!!



11 komentarzy:

  1. Idealne ciacho na takie upały!
    Mam jednak pytanie - czy markizy Oreo mogę zastąpić innymi ciasteczkami czekoladowymi, które nie mają żadnego nadzienia?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ale radzę spróbować z Oreo, tak jak nie przepadam za nimi jakoś to na spód sernikowy nadają się idealnie :)

      Usuń
    2. Ja też właśnie nie przepadam za Oreo - jak dla mnie mają strasznie chemiczny posmak. Ale w sumie w serniczku, gdzie raczej smak jagód będzie dominował, Oreo mi jakoś przejdzie. Jak będę przyrządzać ciacho, to spróbuję :)

      Usuń
  2. Zawsze zachwyca mnie ten fioletowy kolor; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie wygląda obłędnie i na pewno tak też smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ten serniczek, ale bym zjadła choćby kawałek.
    Niestety u mnie nie ma takiego wysypu jagód.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten sernik...jutro jadę kupić borówki:) Drugi raz bo muffinki z borówkami już były:)
    http://slodkiezdania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. WYBORNY SERNICZEK-TEŻ CHCĘ TAKI ;) ! ZAPRASZAM NA CYTRYNOWE CIASTO Z JAGODAMI POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/kruche-cytrynowe-ciasto-z-pianka-i.html

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne ciasto! aż szkoda je zjeść choć już widać, że jest przesmaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Spód ciasteczkowy odpada ,ale reszta cudownaaa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Siankoo ! Cudny serniczek . Też nie lubię oreo i wymyśliłam spód z czekoladowych ciasteczek Belvita.Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP