Placki ziemniaczane, zdecydowanie jedno z ulubionych dań z dziecięcych lat. Kojarzą mi się z latem, wakacjami i czasem gdy najważniejszą rzeczą było spędzenie jak największej ilości czasu na dworze, łapanie motyli czy uplecenie najpiękniejszego wianka pod słońcem. Gdy głodna i zdyszana wpadałam do babcinej kuchni a na talerzu czekała cała sterta placków. Placków które miały tendencję do znikania w czasie szybszym niż światło. Wtedy najbardziej smakowały z cukrem i śmietaną, dzisiaj podaję je trochę w odmienionej formie z dodatkiem majeranku. Co oczywiście nie wpływu na prędkość rozpływania się ich w powietrzu.
MAJERANKOWE PLACKI ZIEMNIACZANE
porcja dla 2 osób
6 większych ziemniaków
1/2 cebuli
pęczek świeżego majeranku
1 jajko
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej do smażenia
Jedną połowę ziemniaków zatrzeć na tarce o grubszych oczkach, natomiast drugą część a także cebulę na tarce o bardzo małych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać całe jajko, mąkę ziemniaczaną oraz posiekany majeranek. Na koniec całość doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać mocno olej a następnie łyżką formować nie za duże i dość cienkie placki. Smażyć z obydwu stron na rumiano. Podawać z jogurtem lub sosem czosnkowy.
SMACZNEGO!!!
Witam. Czy korzystałaś z młodych ziemniaków? BO przyznam szczerze , że z młodych trochę się obawiam zrobić. Kiedyś babcia coś mówiła .... a mam na takie ochotę:)
OdpowiedzUsuńNie młodych nie polecam mogą się nie skleić odpowiednio ;)
UsuńAniu jak zawsze bardzo apetycznie u Ciebie:-)
OdpowiedzUsuńMi też placki ziemniaczane kojarzą się z dzieciństwem. Najbardziej smakują mi z cukrem - to takie dziwne, że ziemniak dobrze smakuje na słodko:) Z majerankiem też muszą być pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zuzia
http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com/
Dla mnie to też smak z dzieciństwa, uwielbiany do dziś :). Kiedyś były takie najprostsze, teraz różnych przypraw używam. Majeranek pasuje świetnie :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane. Każde i z każdym dodatkiem. Pychota :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZ majerankiem najpyszniejsze, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam odwagi spróbować z cukrem;)