niedziela, 25 września 2016

PIZZA Z KURKAMI.

Wczoraj w nocy wróciliśmy ze szwedzkich wojaży, a ja zamiast rozpakowywać sterty  toreb piszę dla Was post na tę rewelacyjną pizzę. Nie wiem czy kurki jeszcze dostaniecie, bo po tych dwóch tygodniach na szwedzkiej wsi nie mam absolutnie pojęcia co znajdę jeszcze na straganach, ale jeśli nie uda się Wam w nie zaopatrzyć w tym roku to zapiszcie sobie gdzieś ten przepis lub wykorzystajcie po prostu inne grzyby, w końcu jesień w pełni.



PIZZA Z KURKAMI
2 średnie pizze

CIASTO
100 g semoliny
400 g mąki pszennej
7 g (1 opakowanie) suchych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
10 g soli
4 łyżki oliwy z oliwek
+ około 1/2 szklanki ciepłej wody

około 300 g kurek
1 cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
olej
śmietana 12%
2 mozzarelle
świeży tymianek
rukola

W misce umieścić szklankę ciepłej wody, łyżeczkę cukru oraz suche drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut aż na powierzchni wytworzy się warstwa bąbelków. Następnie w dużej misce umieścić mąkę, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz rozpuszczone drożdże. Wszystko zagnieść razem dodając do ciasta jeszcze około 1/2 szklanki ciepłej wody (lub więcej jeśli będzie to koniecznie). Ciasto zagnieść a następnie wyrabiać kilka minut aż stanie się elastyczne i gładkie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1-1.5 godziny. Następnie ciasto odgazować uciskając je trochę i ponownie odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 
Cebulę posiekać w piórka i zeszklić na łyżeczce oleju, dorzucić oczyszczone kurki, tymianek, sól oraz pieprz i smażyć kilka minut aż odparuje cały płyn, a kurki zmiękną. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części każdą rozwałkować cienko na kawałku papieru do pieczenia, po czym na jej wierzchu rozsmarować śmietanę, zostawiając pusty margines około 1.5 od brzegu. Na śmietanie rozłożyć kurki z cebulą, listki świeżego tymianku oraz porwaną mozzarelę.
Piekarnik nagrzać na 250 stopni C, jeśli używamy kamienia do pizzy umieścić go wcześniej w piekarniku aby nagrzewał się razem z nim, jeśli nie mamy kamienia w piekarniku nagrzewamy blachę. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę przygotowaną pizze razem z papierem przełożyć na rozgrzaną blachę którą następnie umieścić w piekarniku na około 15 minut aż ładnie się zrumieni. Na upieczonej pizzy rozłożyć rukolę i można podawać.

SMACZNEGO!!!





5 komentarzy:

  1. To druga pizza z kurkami, którą dziś widzę, czyli znak, że muszę zrobić.
    Nie wiem, czy są jeszcze na straganach, bo opuściłam dwa ostatnie targi u nas, ale mam zamrożone, ha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiej pizzy. To znak że czas spróbować! Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja, zrobiło się chłodniej i wszyscy ruszyli do pieca;-) wczoraj też u nas była pizza

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pizza musi smakować obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP