czwartek, 1 września 2016

MAKARON NADZIEWANY KURKAMI I RICOTTĄ W SOSIE POMIDOROWYM.

Wrzesień powitał nas pięknym słońcem. Mam nadzieje że zwiastuje to złotą, piękną jesień, podczas której jeszcze trochę się wygrzejemy no i która oczywiście będzie obfita w grzyby. Bo jesień bez porannych, grzybowych wypraw jest po prostu mało jesienna. 
A gdy już nazbieracie pełne koszyki i będziecie mieć siłę po ich oczyszczaniu i przygotowywaniu do suszenia, koniecznie zróbcie ten nadziewany makaron, zapewniam że będzie Wam smakował.


MAKARON NADZIEWANY KURKAMI I RICOTTĄ W SOSIE POMIDOROWYM

około 30 sztuk makaronu lumaconi lub dużych muszli makaronowych

NADZIENIE
1 łyżeczka oleju
1 cebula
300 g kurek
sól
pieprz 
250 g sera ricotta
30 g sera Parmigiano Reggiano
pęczek koperku

SOS POMIDOROWY
1 łyżka oliwy
1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć nieprzetworzonych)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
świeże lub suszone oregano

dodatkowo 1 mozzarella

Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować 4-5 minut, aż delikatnie zmięknie. Umieścić na sitku i przelać zimną wodą.
Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić posiekany czosnek i chwilę smażyć. Do czosnku dołożyć pomidory, przecier pomidorowy oraz około 50 ml wody. Doprawić solą i pieprzem i całość dusić chwilę aż sos zgęstnieje.
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Następnie na patelnię dorzucić umyte i osuszone kurki. Smażyć na dość dużym ogniu aż płyn odparuje. Podsmażone kurki wrzucić do miski, dodać do nich sery, posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. 
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć nafaszerowane nadzieniem makarony. Na wierzchu ułożyć resztę sosu oraz poszarpaną mozzarellę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut.
SMACZNEGO!!!












13 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny przepis, na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie! Jesienny powiew na zdjęciach się wkrada...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam dzisiaj :) pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam dzisiaj :) pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłabym bez opamiętania...

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych i promujemy przepisy blogerów zupełnie za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Hey keep posting such good and meaningful articles.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP