czwartek, 1 września 2016

MAKARON NADZIEWANY KURKAMI I RICOTTĄ W SOSIE POMIDOROWYM.

Wrzesień powitał nas pięknym słońcem. Mam nadzieje że zwiastuje to złotą, piękną jesień, podczas której jeszcze trochę się wygrzejemy no i która oczywiście będzie obfita w grzyby. Bo jesień bez porannych, grzybowych wypraw jest po prostu mało jesienna. 
A gdy już nazbieracie pełne koszyki i będziecie mieć siłę po ich oczyszczaniu i przygotowywaniu do suszenia, koniecznie zróbcie ten nadziewany makaron, zapewniam że będzie Wam smakował.


MAKARON NADZIEWANY KURKAMI I RICOTTĄ W SOSIE POMIDOROWYM

około 30 sztuk makaronu lumaconi lub dużych muszli makaronowych

NADZIENIE
1 łyżeczka oleju
1 cebula
300 g kurek
sól
pieprz 
250 g sera ricotta
30 g sera Parmigiano Reggiano
pęczek koperku

SOS POMIDOROWY
1 łyżka oliwy
1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć nieprzetworzonych)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
świeże lub suszone oregano

dodatkowo 1 mozzarella

Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować 4-5 minut, aż delikatnie zmięknie. Umieścić na sitku i przelać zimną wodą.
Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić posiekany czosnek i chwilę smażyć. Do czosnku dołożyć pomidory, przecier pomidorowy oraz około 50 ml wody. Doprawić solą i pieprzem i całość dusić chwilę aż sos zgęstnieje.
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Następnie na patelnię dorzucić umyte i osuszone kurki. Smażyć na dość dużym ogniu aż płyn odparuje. Podsmażone kurki wrzucić do miski, dodać do nich sery, posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. 
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć nafaszerowane nadzieniem makarony. Na wierzchu ułożyć resztę sosu oraz poszarpaną mozzarellę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut.
SMACZNEGO!!!












12 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny przepis, na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie! Jesienny powiew na zdjęciach się wkrada...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam dzisiaj :) pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam dzisiaj :) pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłabym bez opamiętania...

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych i promujemy przepisy blogerów zupełnie za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP