Kto nie lubi naleśników ? Chyba nie znam osoby, która by zakręciła nosem na stosik świeżo usmażonych naleśników. Ja też należę do ich miłośników i choć bardzo często ich nie przygotowuje, to teraz zachciało mi się ich z dodatkiem jagód i serka waniliowego. A żeby nie było nudno do ciasta zamiast zwykłego mleka dodałam kokosowe i jeszcze do smaku trochę mąki kokosowej.
NALEŚNIKI
NALEŚNIKI
9 sztuk
1 puszka mleka kokosowego
2 jajka
1 łyżka mąki kokosowej
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki drobnego cukru
olej do smażenia
serek homogenizowany wymieszany z łyżeczką ekstraktu waniliowego lub z ziarnami z laski wanilii (ewentualnie można go dosłodzić)
jagody
Wszystkie składniki ciasta zmiksować razem i odstawić na około 15 minut. Patelnie dobrze rozgrzać, po czym posmarować bardzo cienką warstwą oleju. Na tak przygotowanej patelni można smażyć naleśniki po kilka minut z każdej strony. Podawać z serkiem oraz jagodami.
Wyglądają na bardzo delikatne. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/24/quinoa-z-puree-z-groszku-i-kotletami-z-ciecierzycy/
I też takie były :)
UsuńCudowne! Ja na pewno nie przeszlabym obojetnie obok takich nalesnikow :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńJa też nie znam takiej osoby. Co więcej, nie chcę znać ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie :)
UsuńMuszą fantastycznie smakować! :>
OdpowiedzUsuńTak właśnie było :)
Usuńkurcze, nie robiłam nigdy naleśników z mlekiem kokosowym. to chodzi o to w puszce czy w kartoniku?
OdpowiedzUsuńJa użyłam takiego z puszki, ale myślę że z kartonika też można :)
Usuńczy do naleśników dodałaś całą zawartość puszki (wodę i tą gęstą śmietankę)?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie całą puszkę :)
Usuń