środa, 3 sierpnia 2016

SERNIK Z TRUSKAWKAMI I NASIONAMI CHIA NA OWSIANYM SPODZIE.

W głowie powoli pojawiają się myśli o jesieni. Wiem, jest do niej jeszcze trochę czasu, ale chłód wdzierający się rano i poranne mgły przywołują takie jesienne myśli. Ale wracając do lata i czysto letniego sernika, który zagubił mi się w czeluściach dysku. Stwierdziłam, że muszę się z Wami podzielić przepisem na niego, bo z tego co pamiętam wyszedł bardzo smaczny. A truskawki na pewno jeszcze znajdziecie na straganach, przynajmniej mi mignęły wczoraj.



SERNIK Z TRUSKAWKAMI I NASIONAMI CHIA NA OWSIANYM SPODZIE
tortownica o średnicy 20 cm

GALARETKA TRUSKAWKOWA
500 g truskawek
2 łyżki drobnego cukru
1 1/2 łyżeczki nasion chia
2 łyżeczki żelatyny

SPÓD
100 g mąki pszennej
50 g płatków migdałowych
50 g płatków owsianych
40 g brązowego cukru
80 g zimnego masła
1 żółtko

MASA SERNIKOWA
200 ml śmietanki kremówki 30%
400 g sera twarogowego
ziarna z 1 laski wanilii
50 g drobnego cukru
4 łyżeczki żelatyny
kilka truskawek

truskawki do dekoracji

GALARETKA
Truskawki zmiksować, dodać cukier i lekko podgrzać. Do masy truskawkowej dodać żelatynę i ciągle podgrzewając mieszać do jej rozpuszczenia się. Na koniec do masy dodać nasiona chia i wymieszać. Formę o mniejszej średnicy niż tortownica czyli około 15-16 centymetrową  wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej masę truskawkową i po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki na około 3 godziny.

SPÓD
 W misce umieścić mąkę, zmiksowane na drobno płatki owsiane oraz migdały. Dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zacząć wyrabiać kruche ciasto pod koniec dodając żółtko i w razie konieczności odrobinę zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.Piekarnik nagrzać na 190 stopni C,Po tym czasie wyjąć ciasto, odłożyć 1/4 ciasta a resztą wylepić dno tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki jeszcze na 15 minut. Po tym czasie tortownice wyjąć z lodówki, podziurkować dno widelcem, położyć na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, po tym czasie zdjąć z ciasta obciążniki i wstawić ponownie na około 10-15 minut aż spód ładnie się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Odłożone 1/4 ciasta pokruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec razem ze spodem uważając aby kruszonka się nie przypaliła.

MASA SEROWA
Odlać około 70 ml śmietanki i namoczyć w niej żelatynę. Po chwili podgrzać śmietankę ciągle mieszając i uważając aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. W misce miksera umieścić resztę śmietanki i ubić ją na sztywno. Na koniec ubijania dosypać cukier. Ubitą śmietankę wymieszać delikatnie z serem, namoczoną żelatyną, ziarenkami wyjętymi za pomocą noża z laski wanilii oraz kilkoma truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.

SKŁADANIE SERNIKA
Na środek ostygniętego i podpieczonego spodu wyłożyć ściągnięta galaretkę truskawkową. Na nią wylać masę serową. Całość wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. Sernik podawać udekorowany truskawkami i kruszonką.
SMACZNEGO!!!


5 komentarzy:

  1. U mnie truskawki ciągle są, ale drogie i już niezbyt smaczne...
    A teraz narobiłaś mi tym sernikiem niesamowitego apetytu!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP