niedziela, 3 września 2017

BURGERY Z INDYKIEM CURRY, RUKOLĄ I SOSEM TZATZIKI.

Zmajstrowałam ostatnio rewelacyjne burgery. Można nawet powiedzieć że fit burgery, gdyby pominąć ten majonez w środku. Lecz raczej bym go nie pomijała bo dodaje on smaku całości. Oprócz majonezu znajdziecie w środku pieczonego w curry indyka, dużo rukoli i sos tzatziki. Całość zgrała się idealnie, tak bardzo że mam ochotę na więcej.




BURGERY Z INDYKIEM CURRY, RUKOLĄ I SOSEM TZATZIKI

BURGERY
4 bułki np. z TEGO przepisu
4 plastry sznycla z indyka
1 jajko
bułka tarta
przyprawa curry
sól
pieprz
rukola
ziemniaki
oliwa
majonez

SOS TZATZIKI
1 średni ogórek
1 ząbek czosnku
1 opakowanie jogurtu greckiego
koperek
mięta
sól

SOS
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i umieścić na sicie na 15-20 minut. Następnie odcisnąć go z nadmiaru wody, wymieszać z jogurtem, posiekanymi ziołami. Na koniec doprawić i wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzony.

BURGERY
Piekarnik nagrzać z termoobiegiem na 200 stopni C.  Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Tak przygotowane umieścić w misce po czym polać oliwą i posolić. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut. Plastry indyka posolić i popieprzyć. W jednej misce umieścić rozkłócone z 2 łyżkami wody jajko, natomiast w drugiej bułkę tartą z dość dużą ilością curry. Indyka obtoczyć w jajku, a następnie dokładnie w bułce. Do podpieczonych frytek dołożyć przygotowanego wcześniej indyka i skropić go oliwą. Całość umieścić ponownie w piekarniku i piec jeszcze około 15-20 minut, po czym na koniec ustawić grilla, aby wszystko się ładnie zrumieniło.
Bułkę przekroić na pół, posmarować majonezem, włożyć do niej rukolę, upieczonego indyka a na samej górze sos. Całość przykryć drugą połówką. Podawać z upieczonymi frytkami.
SMACZNEGO!!!



6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis:) Taki domowy burger to jest to co można zjeść bez wyrzutów sumienia:)
    Pozdrawiam Gwiazdeczka*

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP