poniedziałek, 19 marca 2018

KOKOSOWE CIASTO Z KARMELEM DAKTYLOWYM.

Przyznaję się, większość przepisów z gotowych receptur robię z tego względu że danie lub wypiek bardzo podobają mi się wizualnie. Do tego też dochodzi skład, jednak najpierw jem oczyma. Efekt końcowy jest różny. To kokosowe ciasto wypatrzyłam u Donny Hay już dawno, uwiodło wyglądem i nie spodziewałam się że wyjdzie takie dobre i to bez odrobiny cukru.


KOKOSOWE CIASTO Z KARMELEM DAKTYLOWYM
przepis ze strony DONNY HAY z moimi zmianami

KOKOSOWY SPÓD
100 g płynnego oleju kokosowego
190 g wiórków kokosowych
1 łyżka ekstraktu wanliowego
160 g mąki pszennej
50 g kakako
4 łyżki śmietanki kokosowej

KARMEL DAKTYLOWY
310 g suszonych daktyli
100 g płynnego oleju kokosowego
310 ml śmietanki kokosowej

POLEWA
50 g oleju kokosowego
160 g czekolady deserowej min. 70%
100 g miodu lu w wersji wegańskiej syropu z agawy 

Piekarnik nagrzać na 170 stopni C. Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 1 godzinę. W misce miksera umieścić wszystkie składniki na spód kokosowy i wyrobić. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę na kokosowy spód rozłożyć równomiernie po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie przygotować karmel daktylowy. W malakserze umieści odcedzone daktyle i porządnie rozdrobnić. Dodać do nich płynny olej kokosowy oraz śmietankę. Miksować aż wszystkie składniki ładnie się połączą a masa zrobi się puszysta. Karmel daktylowy rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i całość umieścić ponownie w piekarniku i piec jeszcze około 35-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W rondelku umieścić olej kokosowy, czekoladę oraz miód. Podgrzewać aż składniki się połączą. Polewę wylać na ciasto, a gdy ostygnie wstawić całość do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokroić ciasto na kawałki. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!!!









2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP