środa, 20 marca 2019

KAKAOWA KAWA Z KARMELEM DAKTYLOWYM.

Już za chwilę, już za moment Wiosna. Tak czuć ją już w powietrzu, zapachu i w kościach. Czy Wy także czekacie na nią z taką niecierpliwością jak ja? Ale nim nadejdzie trzeba jakoś przetrwać te chwile i dodać sobie energii aby zrealizować wszystkie wiosenne plany. Ja znalazłam na to sposób i do kawy dorzucam karmel daktylowy. Świetny zamiennik innych słodzideł, na który mam już wiele deserowych pomysłów, zresztą na kawę Inkę również. Wypatrujcie kolejnych wpisów.


KAKAOWA KAWA Z KARMELEM DAKTYLOWYM

KARMEL DAKTYLOWY
170 g daktyli
1 szklanka wrzątku
1 łyżka gładkiego masła orzechowego
duża szczypta mielonych lasek wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta soli

KAKAOWA KAWA
1 łyżeczka kakao
2 łyżki kawy INKA WAPŃ I WITAMINY
mleko roślinne owsiane lub mleko krowie
1 łyżka karmelu daktylowego

Daktyle umieść w misce, zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 30 minut. Po tym czasie umieść daktyle w malakserze (nie wylewaj wody po ich moczeniu), dodaj masło orzechowe, wanilię oraz sól. Całość zacznij miksować w trakcie dodając odpowiednią ilość wody z moczenia daktyli. Karmel powinien być dość rzadki.
W kubku umieść kakao oraz kawę. Zalej wrzątkiem do połowy i wymieszaj dokładnie. Spień mleko połącz z kawą, na koniec dodaj karmel daktylowy do smaku i wymieszaj.
SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP