poniedziałek, 11 marca 2019

POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY.

Do przygotowywania budyni jaglanych miałam kilka podejść. Jednego razu były za rzadkie innego za gęste. Jakoś nie polubiliśmy się z nimi za bardzo do tej pory. Ale w miniony weekend przygotowałam wersję DOMINIKI, która opanowała Instagram i tak to był strzał w dziesiątkę. Już fantazjuje o różnych połączeniach, którymi oczywiście podzielę się z Wami.



POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY
2-3 porcje

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki m,leka kokosowego lub innego
1 duża pomarańcza
2 łyżki miodu lub syropu z agawy

Kaszę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na minimum 8 godzin. Następnie przepłucz ją na sicie i włóż do garnka. Przypraw solą, zalej mlekiem i zagotuj po czym zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i gotuj około 30 minut. W trakcie mieszaj dość często aby kasza się nie przypaliła. Gorącą kaszę umieść w blenderze kielichowym razem z miodem i obraną pomarańczą i zmiksuj na aksamitny budyń. Przelej do miseczek i odstaw do ostygnięcia, budyń wtedy zgęstnieje.
SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

  1. Ale się wstrzeliłyśmy, ja też właśnie robiłam ten budyń – faktycznie zasługuję na swoją popularność – jest pyszny

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP