To kolejny przepis który przygotowuje z książki Sabriny PERSIANA i kolejny który zasmakował nam bardzo. Niby to jest dip i w takiej formie sprawdzi się super jako dodatek do grilla, ale nie czekaj ze zrobieniem go aż do lata. Po prostu rozsmarujcie go na zgrillowanej focacci lub kromce i chleba i stanie się Waszą ulubioną pastą kanapkową.
PISTACJOWY DIP Z SEREM FETA
przepis pochodzi z książki PERSIANA Sabriny Ghayour
70 g łuskanych pistacji
150 g sera feta dobrej jakości
1 obrany ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli lub więcej 1 łyżka jogurtu greckiego
3 łyżki oliwy z oliwek
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
ewentualnie sól morska do smaku
W blenderze umieść pistacje i zmiksuj na drobno. Następnie dorzuć do środka resztę składników i całość jeszcze raz zmiksuj. Może dać mniej lub więcej oliwy lub jogurtu aby konsystencja była odpowiednia. Podawaj z pieczywem lub do grilla. Bardzo dobrze komponuje się z ORIENTALNĄ FOCCACIĄ.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)