Są książki kulinarne, które kurzą się u mnie na półce. Choć zachwyciły przy pierwszym spotkaniu, jakoś nie sprawdzają się w codziennym gotowaniu. Z Persianą jest inaczej. Zrobiłam z niej już sporo przepisów. Nie wszystkie ukazały się na blogu, głównie z powodu braku czasu na ich sfotografowanie. Ale tej orientalnej foccaci nie mogłam odpuścić. Nie dosyć że pyszna, to jeszcze jaka z niej urodziwa modelka.
ORIENTALNA FOCACCIA
przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour PERSIANA
125 g kwaśnej śmietany
130 ml zimnej wody
100 ml wrzątku
3 łyżeczki soli gruboziarnistej lub w płatkach
2 łyżeczki cukru
7 g suszonych drożdży
550 g mąki chlebowej
3 łyżki nasion kuminu
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżeczka suszonych płatków chilli
200 ml oliwy
świeży lub suszony tymianek
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka sumaku
W misce wymieszać śmietanę z wodą oraz wrzątkiem. Dodać sól, cukier oraz drożdże, mąkę oraz 2 łyżki kuminu, kolendrę, miętę i chilli. Wyrobić ciasto, aby było w miarę gładkie, po czym umieścić je w misce, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozciągnąć ciasto formując prostokąt. Za pomocą palców zrobić w cieście wgłębienia. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu na minimum godzinę lub dłużej aby wyrosło. Następnie nagrzać piekarnik na 200 stopni C. Placek skrop i wysmaruj równomiernie oliwą. Wierzch posypać pozostałymi ziołami oraz gruboziarnistą solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut do zrumienienia. Podawać z oliwą.
SMACZNEGO!!!
SMACZNEGO!!!
Smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba foccacia o orientalnym smaku :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń