I tak oto prawie dobrnęliśmy do końca konkursu. Wszystkim którzy do tej pory oddawali głosy na moje chciałam serdecznie podziękować i podzielić się wirtualnym deserem na który mam nadzieje jeszcze zagłosujecie. Możecie to robić raz dziennie, codziennie do 8 października na stronie POLSKA NA EXPO.
JESIENNY TORT
PRALINOWY Z KREMEM ŚLIWKOWYM, Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI
tortownica o średnicy 20 cm
BISZKOPTY
10
jajek (koniecznie w temperaturze pokojowej)
1
1/2 szklanki drobnego cukru
1
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2
szklanki mąki ziemniaczanej
PRALINA
MIGDAŁOWA
120
g całych migdałów
150
g cukru
7
łyżek wody
2
łyżki miodu spadziowego
KREM
PODSTAWOWY
800
g serka mascarpone
400
ml śmietanki 30 %
KREM
Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
1/4
kremu podstawowego
200
g białej czekolady
KREM
ŚLIWKOWY
1/4
kremu podstawowego
5
łyżek śliwkowych Powideł Strzeleckich
1
łyżeczka soku z jagód
KREM
PRALINOWY
1/2
kremu podstawowego
cała
pralina
3
łyżki śliwkowych Powideł Strzeleckich
3
łyżki dżemu figowego
nalewka
z czarnej porzeczki do nasączenia biszkoptów
owoce
do dekoracji (użyłam fig, jeżyn oraz borówek amerykańskich)
Biszkopty
najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Piekarnik nagrzać na 170 stopni
C. Dno dwóch formy oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia, powinien on
wystawać kilka centymetrów nad rant blachy. W misce miksera umieścić białka
jajek i ubijać na sztywno. Pod koniec wsypać partiami cukier ciągle ubijając.
Na samym końcu pojedynczo do ubijanej masy dodać żółtka. Następnie do masy
jajecznej dodać partiami wymieszane i przesiane mąki. Po każdej partii mąki masę
wymieszać delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną, dzięki której masa będzie
jeszcze bardziej napowietrzona. Gotową masę biszkoptową przełożyć do wcześniej
przygotowanych form i piec około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Gdy biszkopty będą gotowe wyjąć je z piekarnika, zrzucić z około 50 cm na ziemię
i nie wyciągając ich z blach zostawić do ostygnięcia.
Pralinę
także najlepiej przygotować dzień wcześniej. Migdały jeśli są w skórkach zalać
wrzątkiem na kilka minut po czym obrać ze skórek. Następnie uprażyć je na
suchej patelni uważając aby się nie przypaliły. Na patelni umieścić cukier oraz
wodę, wymieszać razem po czym podgrzewać do uzyskania bursztynowej barwy. Gdy
tak się stanie do karmelu dodać miód, wymieszać po czym zalać nim rozłożone na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia migdały. Gdy masa wystygnie i
stwardnieje, rozkruszyć ją i umieścić w blenderze. Całość zmielić na drobno.
W
misce miksera umieścić serek mascarpone i zimną śmietankę. Krem podstawowy ubić
na sztywno po czym odstawić do lodówki.
Białą
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Następnie
połączyć z 1/4 kremu podstawowego. Odstawić do lodówki.
W
misce miksera umieścić 1/4 kremu podstawowego, powidła śliwkowe oraz sok
jagodowy. Wymieszać dokładnie po czym odstawić do lodówki.
W
misce połączyć razem pozostałą 1/2 część kremu podstawowego oraz całą zmieloną
pralinę. Wymieszać dokładnie po czym odstawić do lodówki.
Mając
wszystkie elementy można zacząć składać tort. Każdy biszkopt przekroić na pół.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go nalewką porzeczkową, posmarować
powidłami śliwkowymi, po czym umieścić na nich 1/3 kremu pralinowego. Na kremie
ułożyć kolejny nasączony blat biszkoptu który posmarować dżemem figowym, na nim
również rozsmarować kolejną część kremu pralinowego i przykryć go trzecim
blatem biszkoptowym. Na nim rozsmarować resztę kremu i ułożyć ostatni blat
biszkoptu. Na górze tortu rozsmarować krem z białej czekolady, schodząc nim
także na boki. W dolnej części rozsmarować krem śliwkowy. Tort wstawić do
lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować owocami.
Fantastycznie wygląda, musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńGłos oddany, bo przepis i prezentacja zachwycająca! :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda! A ja mam pytanie czy patera to mała biała miss etolie? jeśli tak to jak się na nią mieści tort 20 cm :) pytam bo bardzo podoba mi się ta mała patera ale wydaje mi się, że trudno będzie z doborem tortownicy?
OdpowiedzUsuńNie to nie jest ta patera. Tą kupiłam w Tkmaxx, ona ma 23 cm podstawy :)
UsuńTak właśnie myślałam, że coś tu nie hallo :) Dzięki!
UsuńPrześliczny tort! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyjątkowo!
Cudo! Prawdziwe dzieło!
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńNie mogę się na niego napatrzeć :)
Zrobiłam ten tort, nie wyszedł taki piękny jak na zdjęciu, ale był pyszny, nie za słodki, lekki, wszystkim bardzo smakował
OdpowiedzUsuńErzurum
OdpowiedzUsuńistanbul
Ağrı
Malatya
Trabzon
V73W
görüntülü show
OdpowiedzUsuńücretlishow
PD7
https://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńsakarya parça eşya taşıma
aksaray parça eşya taşıma
urfa parça eşya taşıma
kocaeli parça eşya taşıma
8YBYGG
ankara parça eşya taşıma
OdpowiedzUsuńtakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
TSDC
ankara parça eşya taşıma
OdpowiedzUsuńtakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
82T
Adıyaman Lojistik
OdpowiedzUsuńTrabzon Lojistik
Muğla Lojistik
Bayburt Lojistik
Bayburt Lojistik
47NHCZ
istanbul evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńbalıkesir evden eve nakliyat
şırnak evden eve nakliyat
kocaeli evden eve nakliyat
bayburt evden eve nakliyat
K7H
D1D6F
OdpowiedzUsuńSiirt Evden Eve Nakliyat
Mersin Evden Eve Nakliyat
Yozgat Parça Eşya Taşıma
Ağrı Parça Eşya Taşıma
Çorum Evden Eve Nakliyat