niedziela, 4 października 2015

JESIENNY TORT PRALINOWY Z KREMEM ŚLIWKOWYM, Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI.

I tak oto prawie dobrnęliśmy do końca konkursu. Wszystkim którzy do tej pory oddawali głosy na moje chciałam serdecznie podziękować i podzielić się wirtualnym deserem na który mam nadzieje jeszcze zagłosujecie. Możecie to robić raz dziennie, codziennie do 8 października na stronie POLSKA NA EXPO







JESIENNY TORT PRALINOWY Z KREMEM ŚLIWKOWYM, Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI
tortownica o średnicy 20 cm

BISZKOPTY
10 jajek (koniecznie w temperaturze pokojowej)
1 1/2 szklanki drobnego cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

PRALINA MIGDAŁOWA
120 g całych migdałów
150 g cukru
7 łyżek wody
2 łyżki miodu spadziowego

KREM PODSTAWOWY
800 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30 %

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
1/4 kremu podstawowego
200 g białej czekolady

KREM ŚLIWKOWY
1/4 kremu podstawowego
5 łyżek śliwkowych Powideł Strzeleckich 
1 łyżeczka soku z jagód

KREM PRALINOWY
1/2 kremu podstawowego
cała pralina

3 łyżki śliwkowych Powideł Strzeleckich
3 łyżki dżemu figowego
nalewka z czarnej porzeczki do nasączenia biszkoptów
owoce do dekoracji (użyłam fig, jeżyn oraz borówek amerykańskich)

Biszkopty najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Piekarnik nagrzać na 170 stopni C. Dno dwóch formy oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia, powinien on wystawać kilka centymetrów nad rant blachy. W misce miksera umieścić białka jajek i ubijać na sztywno. Pod koniec wsypać partiami cukier ciągle ubijając. Na samym końcu pojedynczo do ubijanej masy dodać żółtka. Następnie do masy jajecznej dodać partiami wymieszane i przesiane mąki. Po każdej partii mąki masę wymieszać delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną, dzięki której masa będzie jeszcze bardziej napowietrzona. Gotową masę biszkoptową przełożyć do wcześniej przygotowanych form i piec około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Gdy biszkopty będą gotowe wyjąć je z piekarnika, zrzucić z około 50 cm na ziemię i nie wyciągając ich z blach zostawić do ostygnięcia.
Pralinę także najlepiej przygotować dzień wcześniej. Migdały jeśli są w skórkach zalać wrzątkiem na kilka minut po czym obrać ze skórek. Następnie uprażyć je na suchej patelni uważając aby się nie przypaliły. Na patelni umieścić cukier oraz wodę, wymieszać razem po czym podgrzewać do uzyskania bursztynowej barwy. Gdy tak się stanie do karmelu dodać miód, wymieszać po czym zalać nim rozłożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia migdały. Gdy masa wystygnie i stwardnieje, rozkruszyć ją i umieścić w blenderze. Całość zmielić na drobno.
W misce miksera umieścić serek mascarpone i zimną śmietankę. Krem podstawowy ubić na sztywno po czym odstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Następnie połączyć z 1/4 kremu podstawowego. Odstawić do lodówki.
W misce miksera umieścić 1/4 kremu podstawowego, powidła śliwkowe oraz sok jagodowy. Wymieszać dokładnie po czym odstawić do lodówki. 
W misce połączyć razem pozostałą 1/2 część kremu podstawowego oraz całą zmieloną pralinę. Wymieszać dokładnie po czym odstawić do lodówki.
Mając wszystkie elementy można zacząć składać tort. Każdy biszkopt przekroić na pół. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go nalewką porzeczkową, posmarować powidłami śliwkowymi, po czym umieścić na nich 1/3 kremu pralinowego. Na kremie ułożyć kolejny nasączony blat biszkoptu który posmarować dżemem figowym, na nim również rozsmarować kolejną część kremu pralinowego i przykryć go trzecim blatem biszkoptowym. Na nim rozsmarować resztę kremu i ułożyć ostatni blat biszkoptu. Na górze tortu rozsmarować krem z białej czekolady, schodząc nim także na boki. W dolnej części rozsmarować krem śliwkowy. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować owocami.
SMACZNEGO!!!






17 komentarzy:

  1. Fantastycznie wygląda, musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Głos oddany, bo przepis i prezentacja zachwycająca! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie to wygląda! A ja mam pytanie czy patera to mała biała miss etolie? jeśli tak to jak się na nią mieści tort 20 cm :) pytam bo bardzo podoba mi się ta mała patera ale wydaje mi się, że trudno będzie z doborem tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie jest ta patera. Tą kupiłam w Tkmaxx, ona ma 23 cm podstawy :)

      Usuń
    2. Tak właśnie myślałam, że coś tu nie hallo :) Dzięki!

      Usuń
  4. Prześliczny tort! :)
    Prezentuje się wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, wygląda fenomenalnie!
    Nie mogę się na niego napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ten tort, nie wyszedł taki piękny jak na zdjęciu, ale był pyszny, nie za słodki, lekki, wszystkim bardzo smakował

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP