Dzisiaj mam dla Was przepis z kuchni francuskiej. Odkryłam nie dawno że na mojej półce leży fantastyczna książka o francuskich smakach, ilustrowana przepięknymi zdjęciami. To Apetyt na Francję napisany przez Mimi Thorisson, prowadzącą bloga MANGER. Zarówno w książce jak i na blogu autorka dzieli się z czytelnikami codziennością swoją i swojej rodziny. Oprócz francuskich i azjatyckich przepisów, znajdziecie tam zachwycające zdjęcia francuskiej wsi. Zajrzyjcie koniecznie.
A wracając do ciasta.... no właśnie zastanawiam się czy to ciasto czy może bardziej deser. Ponieważ konsystencją flognarde przypomina bardziej zapiekanego naleśnika naszpikowanego gruszkami. W sumie te moje dylematy są mało istotne, kto by się zastanawiał zjadając coś tak pysznego.
A wracając do ciasta.... no właśnie zastanawiam się czy to ciasto czy może bardziej deser. Ponieważ konsystencją flognarde przypomina bardziej zapiekanego naleśnika naszpikowanego gruszkami. W sumie te moje dylematy są mało istotne, kto by się zastanawiał zjadając coś tak pysznego.
FLOGNARDE Z GRUSZKAMI
przepis z książki APETYT NA FRANCJĘ Mimi Thorisson
tortownica o średnicy 21 cm
60 g masła
5 mniejszych gruszek
80 g drobnego cukru
2 łyżki rumu
4 duże jajka
1 łyżka miodu
ziarna z 1 laski wanilii
szczypta soli
120 g mąki pszennej
400 ml pełnego mleka
1 łyżka brązowego cukru
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W międzyczasie obrać gruszki, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda po czym umieścić na patelni razem z dwoma łyżkami masła. Gruszki posypać 1 1/2 łyżki cukru i smażyć około 10 minut. Następnie wlać rum, smażyć jeszcze około 3 minut, po czym odstawić do przestygnięcia. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Podsmażone owoce ułożyć na dnie razem z powstałym podczas smażenia syropem. Pozostałe masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. W misce miksera umieścić jajka , cukier, miód, ziarna wanilii oraz sól. Całość zmiksować, aż masa zrobi się spieniona. Następnie do miski dodać rozpuszczone wcześniej masło, mąkę oraz mleko. Całość miksować aż masa zrobi się gładka. Na gruszki wylać ciasto, posypać cukrem a następnie umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec około 40-50 minut, aż masa się zetnie. Odstawić do przestygnięcia. Podawać na ciepło lun w temperaturze pokojowej.
Może zrobię w Wypieku ❤️
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie :)
UsuńSmacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki <3
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie kremowe... Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWitam, jakiego gatunku gruszki będą najlepsze?
OdpowiedzUsuńMyślę że nie za twarde i dość słodkie :)
Usuń
OdpowiedzUsuńIn love with this post.thankyou for the information.
Please do find the attached files and download it form our website.
http://acmarketap11993.yolasite.com/
https://happychickapk1960.weebly.com/
https://happychickapk.jimdofree.com/
http://site-1760435-9004-6622.strikingly.com/
https://acmarket541.jimdofree.com/
http://acmarket541.over-blog.com/2019/04/ac-market.html
https://sites.google.com/view/livenettvapk541/home
https://livenettvapk541.yolasite.com/