wtorek, 29 października 2019

OWSIANA TARTA Z ORZECHOWYM NADZIENIEM, CYNAMONEM I JABŁKAMI.

Muszę się wziąć na publikowanie jesiennych przepisów, którymi kusiłam Was na moim INSTAGRAMIE bo zaraz koniec października i po głowie zaczynają chulać mi świąteczne przepisy. Ale bez obawy, jeszcze się powstrzymuj i zachęcam do spróbowania tej prostej tarty. Pasta orzechowa skryta pod warstwą jabłek wynosi ją na wyższy poziom. Do tego ciepła kawa, koc i można w pełni celebrować jesień. Pięknego dnia <3





OWSIANA TARTA Z ORZECHOWYM NADZIENIEM, CYNAMONEM I JABŁKAMI
średnica formy  22 cm

CIASTO
80 g płatków owsianych
80 g mąki żytniej pełnoziarnistej
70 g mąki pszennej
60 g drobnego, brązowego cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
żółtko
ewentualnie zimna woda

ORZECHOWE NADZIENIE
100 g orzechów laskowych
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g miękkiego masła
1 żółtko
2 czubate łyżeczki mąki pszennej

2-3 jabłka
sok z cytryny



Wszystkie składniki na owsiany spód oprócz wody umieść w malakserze i wyrób kruche ciasto. Możesz to także zrobić ręcznie. W razie konieczności dodaj do ciasta 2-3 łyżki wody. Następnie przygotuj formę do tarty z wyjmowanym dnem, wyścielając jej dno papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub wylep palcami nim dno formy. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni C. Spód wyjmij z lodówki, równomiernie podziurkuj jego dno widelcem, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i rozsyp kulki do pieczenia lub fasolę. Po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut aż spód delikatnie się przyrumieni.

Orzechy laskowe wrzuć na patelnie i praż kilka minut na dużym ogniu pilnując aby się nie przypaliły. Następnie jeszcze gorące przełóż na ręcznik i pocieraj nimi aż zejdzie skórka z nich skórka. Przełóż je do rozdrabniacza i zmiksuj na drobno. Dodaj resztę składników i całość zmiksuj na pastę.
Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop cytryną.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj równomiernie pastę orzechową i rozłóż jabłka. Całość możesz jeszcze posypać brązowym cukrem i cynamonem. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz jeszcze około 25-35 minut.
SMACZNEGO!!!





4 komentarze:

  1. Ależ rozpusta! :) Z taki ciastem to najlepiej się zaszyć w domu w ponury dzień i tylko dolewać świeżej kawy :) Pycha!
    Zapraszam serdecznie do dołączenia przepisu do orzechowej akcji na durszlak.pl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie, to bardzo miła perspektywa <3

      Usuń
  2. Co za wspaniały widok! Przepis jest świetny...a te jabłka na górze... siódme niebo! :-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP