środa, 16 października 2019

GRZYBOWE RISOTTO Z PIECZONĄ DYNIĄ.

Piękna jesień, wręcz niesamowita za oknem (podobno dzisiaj był taki ostatni dzień) a do tego środek ukochanego sezonu dyniowego. Czy mogłoby by być piękniej?
Wydawało mi się że już z dynią nie wyczaruje nic nowego, bo odkąd wpuściłam ją do mojej kuchni zrobiłam z nią tyle przepisów. Jedne były pyszne, inne mniej. Tym razem się udało i tak powstało to grzybowe risotto. Upieczcie sobie od razu całą dynię i niewykorzystaną część przeróbcie na pure, które możecie wykorzystać na wiele sposobów.




GRZYBOWE RISOTTO Z PIECZONĄ DYNIĄ
2-3 porcje

1/3 średniej dyni Hokkaido
1/3 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
50 g suszonych grzybów
łyżeczka oleju
1/2 cebuli
125 ml białego, wytrawnego wina
150 g ryżu najlepiej arborio
kilka listków świeżej szałwii
700-800 ml bulionu
50 g startego sera parmezan
łyżka masła
sól
pieprz

Piekarnik nagrzej na 190 stopni C. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, obierz obieraczką do warzyw, posyp wędzoną papryką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut aż dynia zmięknie. Najlepiej od razu upiec całą dynię, a niewykorzystaną w risotto resztę przerób na pure i zrób na przykład TAKĄ zupę. 
Grzyby przełóż do rondla, zalej wrzątkiem i zagotuj. Gotuj około 15 minut. Po tym czasie odcedź je. Płynu po grzybach nie wylewaj tylko dolej do bulionu.

Bulion umieść na małym ogniu aby cały czas był gorący. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na gorącą patelnię. Chwilę smaż aż cebula się zeszkli.  Gdy tak się stanie na patelni umieść także ryż do risotto i wszystko razem praż kilka minut na koniec zalewając winem. Gdy ryż wchłonie wino, dorzuć na patelnie podgotowane grzyby, pokrojoną szałwię i zacznij dolewać gorący bulion.  Bulion dolewaj po chochli , gdy całość się wchłonie czynność dolewania powtarzaj. Zajmie to około 20-25 minut w zależności od ryżu. Ryż nie powinien być ani za twardy, ani za miękki.  Następnie do risotta dorzucić starty parmezan i łyżkę masła. Na koniec gdy całość się połączy dołóż upieczoną dynię. Risotto podawaj ciepłe.

SMACZNEGO!!!








1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP