Brrrrr........... Zimno straszliwie. Tak straszliwie że na nogi wkładam kolejną parę skarpetek, a myślami jestem przy tej zupie. Kremowa pachnąca trochę końcówką lata a trochę jesienią. Jeśli dodacie więcej przypraw będzie jeszcze milej rozgrzewająca. Śpieszcie koniecznie do kuchni, bo pomidory o smaku lata zaraz się skończą. A z tymi z supermarketu nie będzie już to samo.
ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I POMIDORÓW
1 średnia dynia Hokkaido
5 pomidorów (użyłam typu Lima)
1 cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz
przyprawa Harrisa (użyłam takiej w proszku)
1 l bulionu
1 łyżka przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
jogurt do podania
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki, umieścić na blasze. Dołożyć do niej pomidory przekrojone na pół oraz obraną cebulę. Całość polać oliwą, doprawić przyprawy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut. Upieczone warzywa przełożyć do blendera i zmiksować. Bulion zagotować, dodać zmiksowane warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut, następnie dodać sok z cytryny oraz ponownie przyprawy do smaku. Podawać z chlustem jogurtu.
SMACZNEGO!!!
Wyśmienicie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)