Wiem, że za oknem jesień rozgaszcza się powoli, ale pomidory jeszcze smakują pysznie, więc nie ma co tracić czasu i zróbcie to galette. Połączenie wygrzanych w słońcu pomidorów wspaniale komponuje się z wędzonym twarogiem. Sprawdziłam to już TU w mojej ulubionej tegorocznej sałatce. Dajcie znać koniecznie czy takie połączenie też Was urzeka. A tymczasem pięknej niedzieli.
GALETTE Z POMIDORAMI I WĘDZONYM SEREM
CIASTO
200 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej razowej
100 g masła
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
2-3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
1 łyżka bułki tartej
kilka pomidorów różnych odmian
125 g wędzonego twarogu
sól
pieprz
świeże zioła
żółtko rozkłócone z 2 łyżkami mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt okręgu. Przygotować blachę wyłożoną papierem po czym ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. Na środku, zostawiając około 3 cm margines, rozsypać równomiernie bułkę tartą, na niej rozłożyć ser wędzony a na nim pomidory pokrojone w mniejsze kawałki. Krawędzie zawinąć do środka, nadzienie oprószyć solą raz pieprzem, po czym całość umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ciasto wyjąć, jego brzegi posmarować rozkłóconym z mlekiem jajkiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika piec około 30-35 minut. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu galette posypać mieszanką świeżych ziół.
Nie mam wędzonego twarogu, za to kupiłam na ryneczku domowy twaróg i myślę, że też będzie pysznie smakował :)
OdpowiedzUsuńNa pewno :) Smacznego:)
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)