piątek, 29 sierpnia 2014

KWIATY DYNI FASZEROWANE RICOTTĄ.

Trzeba niestety przyznać że powoli nadciąga jesień. Czuć ją w wieczornym powietrzu, ciepłym świetle malującym cienie oraz w dyniach zabarwiających się na pomarańczowy kolor. Do tej chwili broniłam się przed dynią w kuchni bo nieodzownie kojarzy mi się ona z jesienią a chciałabym żeby lato potrwało jeszcze chwilkę. Aby jeszcze coś z niego skorzystać. Jednak taka kolej rzeczy więc z nią nie walczę i zbieram kwiaty dyni, które potem nadziewam i smażę w cieście naleśnikowy. 




KWIATY DYNI FASZEROWANE RICOTTĄ
12 sztuk

12 kwiatów dyni lub cukinii
250 g serka ricotta
30 g parmezanu
skórka z 1/2 cytryny
sól
pieprz

CIASTO NALEŚNIKOWE
1 jajko
1/3 szklanki wody gazowanej
1/3 szklanki mleka
około 6 łyżek mąki pszennej
sól

olej do smażenia

W misce wymieszać serek ricotta, parmezan starty na tarce o małych oczkach, startą skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki i chłodzić około godziny. Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć razem. Kwiaty dyni opłukać oraz wyciąć ze środka pręciki. Nadzienie z sera przełożyć do rękawa cukierniczego po czym nadziewać nim każdy kwiat.  Kwiaty maczać w cieście naleśnikowym które powinno trzymać się ich powierzchni, w razie gdyby tak nie było dodać do ciasta jeszcze trochę mąki. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony aż ciasto ładnie się zarumieni. Upieczone kwiaty odsączyć na papierze. Podawać od razu.
SMACZNEGO!!!





9 komentarzy:

  1. nie jadłam nigdy tych kwiatów, ale to danie wydaje się być tak lekkie i przyjemne dla podniebienia, że jak tylko nadarzy się okazja to je zdobędę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jakbyś wyjęła mi to z ust ;) Też będę się za nimi rozglądać :)

      Usuń
  2. nigdy nie jadlam...musze nadrobic :)
    dzis rob ilam Twoje figi z kozim serem...jestem w nich zakochana :) http://schocollate.blogspot.de/2014/08/gotowi-na-orgazm.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schocolla koniecznie zrób :) Bardzo mi miło że figi smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Zawsze mi jakoś żal tych kwiatów z ogródka, a w moich spożywczakach nie widzę. Wprosiłabym się na kilka sztuk żeby sprawdzić czy mi posmakują ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagodo jak będziesz w okolicach Poznania w sezonie kwiatowym to zapraszam serdecznie :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zuziu ja wzięłam z ogródka, ale myślę że gdzieś na straganach można by znaleźć :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP