Gdy je zobaczyłam nie mogłam go nie zrobić. Kwaskowatość porzeczek przełamana kruchym ciastem z płatkami owsianymi. Zjadłam wielki kawałek tłumacząc sobie że to takie trochę zdrowsze ciasto bo z płatkami i brązowym cukrem. Smakowało wybornie z kubkiem gorącej herbaty w deszczowy letni dzień.
CIASTO OWSIANE Z PORZECZKAMI
korzystałam z przepisu LISKI
forma o średnicy 25 cm
250 g mąki pszennej
100 g drobnych płatków owsianych
150 g zimnego masła
110 g brązowego cukru
1 jajko
około 200 g czerwonych porzeczek
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce umieścić mąkę, płatki, masło, cukier oraz jajko, a następnie zagnieść ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą wylepić dno tortownicy. W miseczce wymieszać porzeczki z mąką ziemniaczaną po czym wysypać je na ciasto. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut, do zrumienienia się ciasta.
SMACZNEGO!!!
Cudowne, na pewno wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńM.
ciacho jest świetne! moje smaki :) jednak moją uwagę zwróciły też te prześliczne kubeczki, mam słabość do takich rzeczy :)
OdpowiedzUsuńTeenager, ja też niestety mam co widać po moich szafkach kuchennych :) Te akurat są z Biedrony :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńwygląda przepysznie!!! kocham takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Uwielbiam ciasta z kwaśną wkładką.
OdpowiedzUsuńPiękna kruszonka!
OdpowiedzUsuńMam tyle porzeczek w ogrodzie, chyba nie mam innego wyjścia i muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńOj Anna ale Ci zazdroszczę, u nas niestety już się skończyły :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńpycha ciacho, wszystko w nim to co lubię:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, zniknęłoby u mnie w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńSo beautiful! Unfortunately I can't read the recipe... ;)
OdpowiedzUsuńYou can use google translator, Best regards:)
Usuńpewnie, że trochę zdrowsze :) można sobie pozwolić na większy kawałek ;)
OdpowiedzUsuń