niedziela, 17 sierpnia 2014

TARTA Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BEZĄ.

Z racji że czas porzeczkowy powoli się kończy, a w kolejce czekają jeszcze dwa przepisy porzeczkowe śpieszę z przepisem na pyszną tartę zwieńczoną bezą pod którą ukrywają się jedne z moich ulubionych letnich owoców.


TARTA Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BEZĄ
forma o średnicy 21 cm

KRUCHY SPÓD
250 g mąki pszennej typ 550
125 g zimnego masła
30 g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody

BEZA
4 białka
180 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

350 g czerwonej porzeczki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruchy spód zagnieść ręcznie lub przy pomocy miksera. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywcza i umieścić w lodówce na minim 30 minut. Piekarnik ustawić na 180 stopni C w międzyczasie jak będzie się nagrzewał ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia po czym wylepić nim formę i na chwilę umieścić w zamrażarce. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika dno ciasta ponakłuwać widelcem. Spód piec około 20-25 minut aż spód się lekko zezłoci. W międzyczasie białka z sokiem z cytryny umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach. Gdy zaczną gęstnieć dodawać do nich po łyżce cukru. Obrane i umyte porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i umieścić na podpieczonym spodzie. Na wierzchu rozsmarować przygotowane wcześniej białka. Piec około 20-25 minut aż beza się lekko zezłoci.
SMACZNEGO!!!



5 komentarzy:

  1. łał! wygląda bardzo apetycznie! zjdałabym ze smakiem i czystym sumieniem! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się smakowicie! Przepis zapisuje i realizuje przy najbliższej okazji:)
    Piękne zdjęcia, obserwuję i będę odwiedzać.

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba jestem w niebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP