DROŻDŻÓWKI BRIOCHE Z PORZECZKAMI
16 sztuk
CIASTO
4 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej typ 550
5 jajek
230 g bardzo miękkiego masła
1 płaska łyżeczka soli
80 g drobnego cukru
2 łyżki ciepłego mleka
KRUSZONKA
60 g zimnego masła
70 g mąki pszennej typ 550
60 g brązowego cukru
200 g porzeczek
brązowy cukier
1 jajko
W miseczce zrobić zaczyn z 4 łyżek wody, łyżeczki cukru i drożdży po czym odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż zacznie bąbelkować. W misce miksera umieścić przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, cukier, sól oraz ciepłe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto po czym w trakcie dodawać pojedynczo jajka. Następnie w trakcie wyrabiania do ciasta dodawać po łyżce bardzo miękkiego masła. Gdy ciasto wchłonie całość masła ciasto powyrabiać jeszcze chwilę po czym miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto odgazować uderzając w nie po czym umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować, umieścić w środku łyżę porzeczek oraz pół łyżeczki brązowego cukru po czym złożyć ciasto i uformować bułeczkę. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę mieszając wszystkie składniki rozgniatając je w palcach po czym wstawić do lodówki na około 20 minut. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Drożdżówki przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20-25 minut aż się zarumienią.
SMACZNEGO!!!
świetnie Ci wyszły, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńSą cudowne :)
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżówki! *.*
OdpowiedzUsuńNa śniadanie taką poproszę!
Ale muszą być mięciutkie<3
OdpowiedzUsuńto jakaś telepatia ale myślałam dzisiaj o brioszkach :D myślę, że ze śliwkami też będą super :)
OdpowiedzUsuń