Na sklepowej półce i w ogrodzie jeszcze można je znaleźć więc korzystam do woli i staram się nimi nasycić na zapas. Oprócz wyjadania na świeżo z ogrodowego krzaczka dorzucam gdzie się da. Tym razem do deseru jaglanego. Połączenie malin z kaszą jaglaną mogliście już u mnie spotkać w tym spektakularnym JAGIELNIKU i powiem Wam że sprawdza się idealnie, zresztą spróbujcie sami.
DESER JAGLANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI
4 porcje
1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 120 g)
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g białej czekolady
płatki migdałowe do dekoracji
Kaszę umieścić na patelni i chwilę prażyć ciągle mieszając i uważający aby się nie przypaliła. Następnie umieścić na sicie i przelać wrzątkiem. Na koniec umieścić w garnku, zalać mlekiem i gotować na małym gazie około 20 minut ( w razie konieczności w trakcie podlać jeszcze mlekiem). Do ugotowanej i gorącej kaszy dodać pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać tak aby czekolada rozpuściła się całkowicie. Nakładać do szklanek przekładając malinami i posypując płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Podawać schłodzone.
SMACZNEGO!!!
Mniam, deser idealny dla mnie - miłośniczki malin i białej czekolady oraz wszelkich ich połączeń:)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńPorywam jedną szklaneczkę:)
Kasza jaglana niejedno ma oblicze, a to słodkie z malinami jest wyjątkowo piękne i zachęcające. Świetny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMusi być boski w smaku...Podkradam pomysł i sama wypróbuje!
OdpowiedzUsuńIdealne zdjęcia jak zwykle :)
piękny i zdrowy deser! zdjęcia są fantastyczne, jak zawsze zresztą :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a deser aż je się oczami. Cudo :)
OdpowiedzUsuńAż nie mogę się napatrzeć!
OdpowiedzUsuń