I oto jest. Najpyszniejsza z pysznych. Na owsianym spodzie, z soczystymi śliwkami i bardzo dużą ilością kruszonki. Piekłam już ją dwa razy i za każdym razem znikała z talerza w zastraszającym tempie.Wstyd się przyznać ale duża w tym była moja zasługa.
forma o średnicy 20 cm
SPÓD
50 g płatków owsianych
50 g zmielonych migdałów
150 g mąki pszennej
50 g brązowego cukru
125 g zimnego masła
szczypta soli
2 żółtka
KRUSZONKA
60 g brązowego cukru
30 g płatków owsianych
70 g mąki pszennej
60 g zimnego masła
300 g śliwek (użyłam mieszanki węgierek i renklod)
Płatki owsiane zmiksować na drobniejsze. Następnie umieścić je w misce dorzucając zmielone migdały, mąkę pszenną, brązowy cukier oraz sól. Do całości dodać pokrojone w dość drobną kostkę masło i za pomocą miksera lub ręcznie zacząć wyrabiać kruche ciasto w międzyczasie dodając żółtka. Wyrobione ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
Następnie przygotować kruszonkę umieszczając wszystkie na nią składniki w misce i rozcierając je palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie umieścić ją w lodówce na czas podpiekania spodu. Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia po czym wyłożyć nim formę do pieczenia. Następnie nakłuć dość gęsto spód ciasta i umieścić w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku. Piec około 15 minut aż spód się lekko zarumieni. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, na jego dnie ułożyć przygotowane wcześniej śliwki a następnie całość posypać kruszonką. Zapiekać około 20-25 minut do zrumienia się góry tarty.
SMACZNEGO!!!
Ale ja kocham takie wypieki! Chętnie bym się do Ciebie dosiadła i razem spałaszowała takie ciasto ;) Na pewno przepis do wypróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego na długie, jesienne wieczory...:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie to wygląda! Te zdjęcia to istny majstersztyk!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńCo tam wstyd, sama zjadłabym jej nieprzyzwoicie dużo: ))
OdpowiedzUsuńpiękna jest! i tak ślicznie przybrana, dzięki czemu już na samych zdjęciach kusi, a co dopiero po przeczytaniu składników :)
OdpowiedzUsuńidealne jesienne słodkości :)
OdpowiedzUsuńowsiane wypieki są po prostu najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie, więc wcale się nie dziwię, że zniknęła błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!!!
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamiast platkow owsianych użyć maki owsianej? I to samo tyczy się migdałów a maki migdałowej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam