piątek, 7 października 2016

PIECZONE FRYTKI Z DYNI.

Przyznaję się,  jestem wielką wielbicielką frytek. No ale wiadomo jak to z nimi jest, lepiej nie jadać ich za często. Więc gdy mamy na nie ochotę zazwyczaj robimy pieczone frytki z piekarnika. Tym razem jednak postanowiłam pójść jeszcze dalej i frytki przyrządziłam ze zdecydowanie zdrowszej dyn. Ja dodałam do niej ostrą paprykę i sproszkowaną harissę, ale tak naprawdę może ponieść Was wyobraźnia i dodajcie do niej co tylko sobie wymyślicie. Na pewno wyjdzie pysznie i zdrowo.




PIECZONE FRYTKI Z DYNI

1 dynia Hokkaido
olej
sól
pieprz
ostra papryka
harissa w proszku lub inne ulubione przyprawy

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. W tym czasie przygotować dynię, umyć ją, obrać ze skórki i pokroić na frytki, które następnie przełożyć do miski. Frytki polać nie dużą ilością oleju, tak aby je oblepił, a następnie doprawić je do smaku. Tak przygotowane przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut aż frytki zmiękną, dla uzyskania przypieczonego efektu potrzymać chwilę pod grillem. Podawać z jogurtem lub innymi sosami.
SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

  1. świetny pomysł i jakie kolory ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna chodza za mna takie dyniowe frytki...musza byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, zabieram całą miskę<3

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP