Dyniowa to chyba zupa najczęściej goszcząca na naszym stole. Jesienią namiętnie produkuje bazę do jej produkcji czyli PUREE Z DYNI, dzięki czemu przygotowanie jej trwa tylko chwilę. Tym razem do bazy dyniowej dodałam imbir i mleko kokosowe i zdradzę Wam że jest to połączenie idealne.
ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
4 porcje
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka płatków chili
około 600 g PUREE Z DYNI
około 1 litra bulionu, użyłam drobiowego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
sól
pieprz
W garnku rozpuścić olej kokosowy, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dorzucić drobno pokrojony czosnek oraz imbir, kurkumę i płatki chili. Chwilę smażyć po czym dorzucić puree z dyni i wlać bulion. Wymieszać dokładnie, garnek przykryć pokrywką i gotować około 15 minut. Następnie przy pomocy blendera rozdrobnić składniki, wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze małą chwilę. Podawać z listkami kolendry.
SMACZNEGO!!!
Bomba!
OdpowiedzUsuńJa własnie wczoraj napiekłam puree, i teraz będzie się działo ;)