Ten weekend nie należał by do udanych gdyby nie to ciasto. Ciągnące się przeziębienie Młodego jakoś nie chce przeminąć i w ten weekend dało o sobie znowu znać. Ale w takie ciężkie dni najlepiej ratować się jakimś dobrym ciastem i właśnie to poniżej królowało u nas w ostatni. I dzisiaj znowu po nieprzespanej nocy nie pozostało nic innego jak do drugiej kawy ukroić sobie jeszcze kawałek. W końcu nic nie może się zmarnować. Zwłaszcza takie cudo z arabskimi nutami :)
przepis z DELICIOUS MAGAZINE z moimi zmianami
tortownica o średnicy 18 cm
CIASTO
4 figi
200 g rozmrożonych malin
60 g obranych pistacji
125 g miękkiego masła
115 g jogurtu greckiego*
150 g cukru pudru
skórka z 1 pomarańczy
4 jajka*
225 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*produkty powinny być w temperaturze pokojowej
KREM
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki miodu
skórka z 1 pomarańczy
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Dna dwóch form o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie każdej tortownicy ułożyć pokrojone figi, maliny oraz posiekane pistacje. W misce miksera umieścić miękkie masło, jogurt, cukier oraz skórkę z pomarańczy. Całość miksować do połączenia się składników po czym ciągle miksując wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić na tortownice. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-45 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Formy z ciastami wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut, po czym ciasta wyjąć na kratkę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W misce miksera umieścić wszystkie składniki kremu i zmiksować do dokładnego połączenia.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, przełożyć kremem na którym ułożyć kolejny blat. Całość udekorować świeżymi figami oraz zamrożonymi malinami.
SMACZNEGO!!!
ależ apetycznie wygląda to ciacho... pożeram wzrokiem :)
OdpowiedzUsuńmistrzowski wypiek :)
OdpowiedzUsuńWpisuję na listę "do zrobienia"! :)
OdpowiedzUsuńObłędne!
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki :) Szkoda tylko, że u mnie już fig nie ma...
Fantastyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a ten krem na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuń