poniedziałek, 17 października 2016

CIASTO Z FIGAMI, MALINAMI I PISTACJAMI.

Ten weekend nie należał by do udanych gdyby nie to ciasto. Ciągnące się przeziębienie Młodego jakoś nie chce przeminąć i w ten weekend dało o sobie znowu znać. Ale w takie ciężkie dni najlepiej ratować się jakimś dobrym ciastem i właśnie to poniżej królowało u nas w ostatni. I dzisiaj znowu po nieprzespanej nocy nie pozostało nic innego jak do drugiej kawy ukroić sobie jeszcze kawałek. W końcu nic nie może się zmarnować. Zwłaszcza takie cudo z arabskimi nutami :)


CIASTO Z FIGAMI, MALINAMI I PISTACJAMI
przepis z DELICIOUS MAGAZINE z moimi zmianami
tortownica o średnicy 18 cm

CIASTO
4 figi
200 g rozmrożonych malin
60 g obranych pistacji
125 g miękkiego masła
115 g jogurtu greckiego*
150 g cukru pudru
skórka z 1 pomarańczy
4 jajka*
225 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*produkty powinny być w temperaturze pokojowej

KREM
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki miodu
skórka z 1 pomarańczy
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Dna dwóch form o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie każdej tortownicy ułożyć pokrojone figi, maliny oraz posiekane pistacje. W misce miksera umieścić miękkie masło, jogurt, cukier oraz skórkę z pomarańczy. Całość miksować do połączenia się składników po czym ciągle miksując wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić na tortownice. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-45 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Formy z ciastami wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut, po czym ciasta wyjąć na kratkę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W misce miksera umieścić wszystkie składniki kremu i zmiksować do dokładnego połączenia.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, przełożyć kremem na którym ułożyć kolejny blat. Całość udekorować świeżymi figami oraz zamrożonymi malinami.
SMACZNEGO!!!





6 komentarzy:

  1. ależ apetycznie wygląda to ciacho... pożeram wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpisuję na listę "do zrobienia"! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne!
    To zdecydowanie moje smaki :) Szkoda tylko, że u mnie już fig nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, a ten krem na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP