środa, 5 października 2016

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM.

Śledzie te miały pojawić się już dawno na blogu. Lecz ich tendencja do znikania, jakoś przeszkadzała w tym bardzo. Tym razem między poranną bieganiną a wychodzeniem z domu udało mi się je uchwycić w kadrze. Jest to danie które dość często, jak na gotowanie blogerki kulinarnej, ląduje na  naszym stole. Jeśli zapragniecie je przyrządzić pamiętajcie aby przygotować je wcześniej, tak by smaki miały czas się przegryźć. Śledzie są wtedy zdecydowanie smaczniejsze.




ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM
2-3 porcje

około 200 g filetów śledziowych typu matjas
300 g kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
szczypta kurkumy
sól
pieprz

Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie, następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać śmietanę oraz majonez, doprawić musztardami, kurkumą oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać po czym połączyć ze śledziami. Po wymieszaniu przełożyć do szczelnego opakowania, które umieścić w lodówce najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Podawać jako przystawkę z chlebem lub ziemniakami jako danie obiadowe.
SMACZNEGO!!!




1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP