czwartek, 21 lipca 2016

COBBLER Z WIŚNIAMI I BRZOSKWINIAMI.

Pełnia lata i sezonu wiśniowego a ja widzę zaniedbałam go strasznie w tym roku. Dlatego nadrabiam i w ramach wspólnego gotowania razem z GIN i MIRABELKĄ dzielę się z Wami przepisem na ten pysznym deserem. A tak dla wyjaśnienia, gdybyście nie wiedzieli to cobbler są to owoce przykryte ciastem i zapieczone na złoto. Deser ten jest naprawdę przepyszny i zasmakuje na pewno wszystkim wielbicielom crumble. 



COBBLER Z WIŚNIAMI I BRZOSKWINIAMI

CIASTO
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30 g drobnego cukru brązowego
szczypta soli
50 g zimnego masła
1 żółtko
ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
300 g wydrylowanych wiśni
3 brzoskwinie (użyłam brzoskiwń ufo)
1 łyżka cukru brązowego

W misce umieścić mąkę, cukier, sól oraz masło pokrojone w drobną kostkę. Wyrabiać ciasto rozcierając masło w dłoniach. Następnie dodać żółtko i jeśli by ciasto było za suche odrobinę wody. Zagnieść je szybko, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce lub zamrażarce na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Wiśnię wydrylować, brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do owoców dodać cukier, wymieszać całość po czym przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać cobbler. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego kółka różnej wielkości. Kółka z ciasta układać na owocach. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut do zrumienienia się jego wierzchu. Podawać ciepłe z bita śmietaną lub lodami.
SMACZNEGO!!!







Przepis ten dodaję do akcji MIRABELKI





3 komentarze:

  1. SIEHT sehr guat aus,,,
    des kenne ich gar nicht,,,,

    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    OdpowiedzUsuń
  2. To taka trochę inna wersja crumble, dokładnie :) Bardzo lubię; Twoje wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP