Powolne śniadania to jest chyba najprzyjemniejsze część dnia latem. Gdy budzisz się a za oknem przyjemnie świeci słonko, a Ty podjadając śniadanie na tarasie z widokiem na ogród łapiesz energię na cały dzień. Dla urozmaicenia śniadaniowych rytuałów polecam czasami przygotować takie owsiane placuszki. Nie musicie koniecznie dodawać do nich czarnej porzeczki, bo wiem że z tą porzeczką to nie każdy lubi. Ale wystarczy dodać maliny lub borówki i będziecie delektować się królewskim śniadaniem.
PLACUSZKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI I CZARNYMI PORZECZKAMI
PLACUSZKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI I CZARNYMI PORZECZKAMI
8 sztuk
4 łyżki (około 60 g płatków owsianych)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
4 łyżki jogurtu
około 70 g obranej czarnej porzeczki
olej do smażenia
Płatki owsiane umieścić w malakserze i zmielić na drobno. Zmielone płatki, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia umieścić w misce i wymieszać. Do miski dodać mokre składniki czyli jajko i jogurt. Wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Na koniec dodać obraną i umytą czarną porzeczkę i całość odstawić na około 15 minut. Patelnie wysmarować cienką warstwą oleju, rozgrzać i smażyć na niej placki z obydwu stron na rumiano. Podawać z jogurtem.
EIN tolles REZEPT...
OdpowiedzUsuńwünsche noch einen schönen TAG
bis bald die BIRGIT aus TIROL
śniadanie idealne:)
OdpowiedzUsuńI do powtórzenia :)
UsuńJa tam porzeczki lubię, i to bardzo! Z rozkoszą zjadłabym takie leniwe śniadanko :)
OdpowiedzUsuń