wtorek, 26 lipca 2016

MARJARAHKA.

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na fiński deser którego nazwa tylko brzmi tak skomplikowanie. Sam deser jest bardzo prosty w wykonaniu, zresztą pewnie większość z Was zna go z dzieciństwa. Pyszne połączenie owoców jagodowych z serem wymieszanym ze śmietanką, brzmi banalnie ale zachwyca smakiem.






MARJARAHKA
przepis podpatrzony u MIRABELKI
5 porcji

300 g mieszanki owoców jagodowych
1 łyżka cukru pudru
350 g białego sera  (użyłam sera twarogowego na serniki, można użyć także serka homogenizowanego))
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka drobnego cukru

Połowę mieszanki owoców zmiksować blenderem razem z cukrem. Wymieszać z całymi owocami odkładając trochę do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serem oraz cukrem. Na koniec do mieszanki serowej włożyć masę owocę i zamieszać niedokładnie. Przełożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć pozostałe owoce i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
SMACZNEGO!!!





Przepis dodaję do Skandynawskiej akcji MOPSIKA





5 komentarzy:

  1. Nazwę ma przepiękną;) Rzeczywiście jest prosty w zrobieniu, ale takie desery są najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie lekkie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na tej nazwie rzeczywiście język można sobie połamać ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP