niedziela, 11 lutego 2018

DONUTY Z CZEKOLADĄ I PEKANAMI.

Idealne donuty, które będą świetnie smakować z każdą polewą. Ja przygotowałam je z polewą czekoladową oraz pokruszonymi pekanami. Wypróbujcie koniecznie, zostały jeszcze kilka dni karnawału.




DONUTY
przepis z CANDY COMPANY
około 20 sztuk

CIASTO
300 ml mleka
60 g drobnego cukru
7 g suszonych drożdży
150 g masła
2 jajka
500 g mąki pszennej
ziarenka z 1 laski wanilii

POLEWA
80 g czekolady deserowej 70%
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki cukru pudru

tłuszcz do smażenia

Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać, tak aby było delikatnie ciepłe. Dodać cukier, drożdże i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż mieszanina zacznie pracować. W misce miksera umieścić przestudzone masło oraz jajka. Składniki połączyć razem po czym dodać mieszaninę drożdży. Ciągle wyrabiając dodawać partiami mąkę razem z ziarenkami wanilii. Całość wyrabiać około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i zrobi się gładkie. Ciasto wysmarować olejem, umieścić w misce i przykryć szczelnie folią spożywczą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin. Po tym czasie wyjąć wyrośnięte ciasto, rozwałkować od razu dość grubo i wycinać donuty. Pączki układać na blacie podsypanym mąką, przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrastania na około 1- 1 1/2 godziny. 
Tłuszcz rozgrzać do 180 stopni, wrzucać na niego wyrośnięte donuty i smażyć z obydwu stron na złoto.  W trakcie smażenia kontrolować temperaturę tłuszczu, powinna oscylować w granicach 180 stopni. Usmażone pączki odkładać na papier. Gotowe posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi pekanami.
SMACZNEGO!!!!







3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP