czwartek, 14 listopada 2013

TARTA ORZECHOWO-CYNAMONOWA ZE ŚLIWKAMI.

Szaroburość za oknem. Zniknęły już kolorowe liście z drzew, które umialały mi codzienną drogę do pracy. Świat zasnął i oczekuje na pierwszy śnieg. Coraz szybciej robi się ciemno, więc muszę opanować jakoś moje chęci robienia zdjęć, zostawiam to na weekend, może uda się coś pstryknąć do południa. Lubię jesień, lecz nie w takim wydaniu. Ale to co mnie cieszy to zbliżający się czas przedświąteczny, którym będzie się można delektować już za chwilę.
A dla Was mam jeszcze przepis z końca lata. Właśnie się zorientowałam że na dysku czekają jeszcze nieopublikowane przepisy ze śliwkami, a za rogiem już święta, więc śpieszę ze śliwkowymi zaległościami.





TARTA ORZECHOWO-CYNAMONOWA ZE ŚLIWKAMI
forma o wymiarach 12x36 cm 

CIASTO
100 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
50 g mielonych orzechów laskowych
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

NADZIENIE
250 g ricotty
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
6-8 śliwek
płynny miód

W misce umieścić mąki, zmielone orzechy, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodać do nich zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść ciasto przy pomocy miksera lub rękoma rozcierając palcami masło z mąką. W trakcie zagniatania wbić żółtko, w razie gdyby ciasto było za suche wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Proces zagniatania powinien być bardzo szybki. Przygotowane ciasto zawinąć w folię i umieścić na minimu 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepić nim formę. Wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuć widelcem i piec około 15 minut aż nabierze złotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ricottę wymieszac razem z cukrem, cynamonem i jajkiem, a śliwki wydrylować i pokroić w ćwiartki . Gdy spód się podpiecze wyjąć go, wylać na niego serową masę a na górze ułożyć śliwki. Całość piec około 25-30 minut uważając aby brzegi za bardzo się nie przyrumieniły. Górę śliwek posmarować miodem.
SMACZNEGO!!!

17 komentarzy:

  1. Aniu, to powinno być zakazane. :D Pysznymi śliwkami po oczach, a mnie nie pozostało nic innego jak popatrzeć i pozazdrościć. :) Ale bardzo, bardzo chętnie bym się cofnęła w czasie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Gosiu, zwłaszcza do tego ciepełka i promieni słońca na skórze :)

      Usuń
  2. Ojej wygląda cudownie ! Aż chce się schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego ja dopiero dzisiaj odkryłam, że ty jesteś z Poznania??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem Siaśko :) A Ty też z Poznania ???

      Usuń
    2. studiuje :D
      wpraszam się kiedyś na ciacho

      Usuń
  4. Rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna tarta ! szczególnie zachęca mnie dodatek ricotty i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka piekna ta tarta...i taka sloneczna :) Wspaniala po prostu :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Maju, jak nie ma słońca to się słoneczną tarta trzeba pocieszyć ;)

      Usuń
  7. pochłonęło mnie zdjęcie tej cudownej tarty, potrafisz malować kulinarne obrazy, nie ma co!!

    OdpowiedzUsuń
  8. A u mnie śliwki zniknęły, zanim zdążyłam coś z nich zrobić w tym roku. Zagapiłam się...

    OdpowiedzUsuń
  9. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP