poniedziałek, 18 listopada 2013

BURGERY Z INDYKA Z CUKINIĄ.

Tak się składa że większość przepisów na moim blogu to ciasta lub desery. Ale nie żywimy się tylko słodkimi daniami choć może tego nie widać, w naszym menu obiadowym królują szybkie, aromatyczne dania. Ostatnio włączyliśmy do niego te pyszne burgery które podczas przygotowywania przenoszą dzięki swoim zapachom w odległe, wschodnie rejony.



BURGERY  Z INDYKA Z CUKINIĄ
przepis z książki JERUSALEM Yotama Ottolenghiego

BURGERY
500 g  mielonego indyka
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki siekanej mięty
2 łyżki siekanej kolendry
2 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
olej
sól
pieprz

SOS
100 g kwaśnej śmietany
150 g jogurtu greckiego
1 łyżka skórki z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 1/2 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżka sumaku
sól
pieprz

Najlepiej zacząć od przygotowywania sosu. Wymieszać razem wszystkie składniki i odstawić w chłodne miejsce. 
Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. W misce umieścić mielone mięso z indyka oraz resztę składników na burgery. Wszystko dokładnie wymieszać i z całości uformować burgery. Olej rozgrzać porządnie na patelni, po czym układać na nim uformowane wcześniej burgery. Każdego smażyć po 4 minuty z każdej strony. Zrumienione burgery ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po czym piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem. 
SMACZNEGO!!!



8 komentarzy:

  1. Mniam :) Juz zrobilam sie glodna :))

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja ciągle przed obiadem a tu takie smakołyki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaja tak soczyście i pysznie że aż ślinka mi poleciała:-), a mój mąż przez ramię zagladający szepcze mi zrobisz takie:-), no zrobię, zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak i cukinia, czyli to co lubię :) wygląda pysznie!
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie się przedstawiają ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)