Tak się składa że większość przepisów na moim blogu to ciasta lub desery. Ale nie żywimy się tylko słodkimi daniami choć może tego nie widać, w naszym menu obiadowym królują szybkie, aromatyczne dania. Ostatnio włączyliśmy do niego te pyszne burgery które podczas przygotowywania przenoszą dzięki swoim zapachom w odległe, wschodnie rejony.
przepis z książki JERUSALEM Yotama Ottolenghiego
BURGERY
500 g mielonego indyka
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki siekanej mięty
2 łyżki siekanej kolendry
2 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
olej
sól
pieprz
SOS
100 g kwaśnej śmietany
150 g jogurtu greckiego
1 łyżka skórki z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 1/2 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżka sumaku
sól
pieprz
Najlepiej zacząć od przygotowywania sosu. Wymieszać razem wszystkie składniki i odstawić w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. W misce umieścić mielone mięso z indyka oraz resztę składników na burgery. Wszystko dokładnie wymieszać i z całości uformować burgery. Olej rozgrzać porządnie na patelni, po czym układać na nim uformowane wcześniej burgery. Każdego smażyć po 4 minuty z każdej strony. Zrumienione burgery ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po czym piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem.
SMACZNEGO!!!
Mniam :) Juz zrobilam sie glodna :))
OdpowiedzUsuńa ja ciągle przed obiadem a tu takie smakołyki...
OdpowiedzUsuńWyglądaja tak soczyście i pysznie że aż ślinka mi poleciała:-), a mój mąż przez ramię zagladający szepcze mi zrobisz takie:-), no zrobię, zrobię:-)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie Olimpio :)
Usuńkurczak i cukinia, czyli to co lubię :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Smakowicie się przedstawiają ;)
OdpowiedzUsuńMam na nie ochotę!!!
OdpowiedzUsuń