Dynia to chyba jedno z moich ulubionych warzyw z którego uwielbiam wymyślać nowe potrawy, w tym różne słodkości, zwłaszcza gdy jej zastępy czekają w piwnicy na wykorzystanie. Nie dosyć że nadaje ciastu wilgotności ale też niezwykłego koloru, choć kolor ten zależy od gatunku dyni jakiego użyjemy do przygotowywania ciasta. Ja zdecydowanie polecam małe odmiany, głównie dynię Hokkaido. Do tego wszystkiego czerwona, lśniąca żurawina, to nie mogło się nie udać.
CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ
forma o średnicy 26 cm
3 jajka
180 g drobnego cukru do wypieków
250 g purre z dyni*
120 ml oleju rzepakowego
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
230 g świeżej żurawiny
3 łyżki brązowego cukru
*Do przygotowywania puree na ciasta używam małych rodzajów dyni. Dynie należy wydrążyć i pokroić w dość grube plastry, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 30-40 minut aż dynia zmięknie. Gdy trochę przestygnie oddzielić miąższ od skórek i zmiksować na gładko. Nadmiar można zamrozić lub pasteryzować w słoikach.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce umieścić jajka oraz cukier i ubijać przy pomocy miksera do czasu aż masa zrobi się puszysta i jasna. Następnie do jajek z cukrem dodać purre z dyni i delikatnie miksować po czym na koniec wlać olej i wymieszać do połączenia się składników. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól a następnie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i przy pomocy szpatułki wszystko delikatnie połączyć. Masę przelać do tortownicy, której dno wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia, wyciągając jego nadmiar na zewnątrz obręczy. Na górze ułożyć żurawinę i wierzch posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńWidzę,że i Ty dodałaś żurawinę do dyni.
Piękne ciasto.
to ciasto zachwyca! pod każdym względem :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia! Piękne ciasto: )
OdpowiedzUsuńi dynia i żurawina.. pycha!
OdpowiedzUsuńpychota!, dyni mam w nadmiarze, pora kupić żurawinę...
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńJak czytam Twoje przepisy i oglądam te cudne zdjęcia, zaczynam się przkeonywać do dynii :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, ja miałam wcześniej takie podjeście jak Ty :) Dynia z szałwią przebija wszystko :)
UsuńPiękny kolor! :)
OdpowiedzUsuńDynia była odpowiednia, nie zawsze się udaje taki uzyskać
UsuńŁadny ma kolorek :)
OdpowiedzUsuńwygląda absolutnie przepysznie i świetna stylizacja! Dziękujemy za zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńCudny przepis :) Akurat mam dynię i żurawinę. Więc coś na pewno z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń