wtorek, 19 listopada 2013

DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA.

Wiem że to trochę wcześnie ale tak, ten czas się powoli zaczyna. Czas migoczących przyjaźnie lampek w oknach, czas wybierania upominków dla najbliższych, czas korzennych zapachów unoszących się z piekarnika, czas świątecznych spotkań z przyjaciółmi przy lampce czegoś rozgrzewającego oraz czas roztapiania się płatków śniegu na naszych policzkach. Tylko gdzie ten śnieg? I niby już powoli myślę o świętach, choć w głowie jeszcze dyniowe przepisy i po domu roznoszą się pierwsze piernikowe zapachy tylko jakoś pogoda za oknem nie pasująca do tego co w duszy gra. Oby tylko w te święta pogoda nas nie zawiodła i było dużo, dużo śniegu :)


DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA

50 g cynamonu
10 g goździków
5 g kardamonu
6 g anyżu
7 g ziela angielskiego
1/2 (ok 3 g) gałki muszkatołowej
10 g mielonego imbiru
5 g kolendry
3 g czarnego pieprzu
3 g różowego pieprzu
ziarenka z 2 lasek wanilii

Tak naprawdę ilość składników w Waszej przyprawie może być całkiem inna, jeśli czegoś nie lubicie pomińcie to po prostu :)

Domową przyprawę piernikową możemy zrobić na dwa sposoby. W pierwszym przypadku używamy większości mielonych składników, ale i tak polecam rozetrzeć w moździerzu chociaż kilka składników, na przykład kardamon, ziele angielskie czy kolendrę. W drugim przypadku jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami elektrycznego młynka do kawy lub wielkiego moździerza radzę wszystko rozdrobnić przy ich pomocy, przyprawa będzie wtedy bardziej aromatyczna. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemników w miejscu bez dostępu światła dziennego.
SMACZNEGO!!!


15 komentarzy:

  1. ja tam sniegu nie lubie;p
    Oby bylo go odrobinke na Swieta i tyle ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widząc ilości, to w tym roku będzie u Ciebie całe mnóstwo smacznych i pachnących pierników :)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem leniuch i kupuję gotową :) Śnieg lubię owszem, ale tylko na Boże Narodzenie i ewentualnie w Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze kupuje przyprawe do piernika...Moze w tym roku sie skusze i zrobie swoja? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa najlepsza! I ten zapach który jej towarzyszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi pachnieć pięknie! Aż mam ochotę na pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej.. pierniczki!! Aż zapachniało pod nosem! :D
    A właśnie. Denerwują mnie choinki i wszystkie świąteczne rzeczy, które ostatnio pojawiły się w sklepach.. Czuję, że jeszcze za wcześnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się lubię delektowac tym czasem, więce w tym roku zaczynam wcześniej, a jak policzyć to został tylko miesiąc do swiąt czyli w ogóle nie tak dużo czasu :)

      Usuń
  8. O taką przyprawę muszę sobie zrobić do wypieków. Przynajmniej jest prawdziwa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowa nie ma sobie równych. I tak wolność dodania czego się chce i ile się chce!

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnej roboty smakuje najlepiej :) no i można kombinować :) ja we wszystkie przyprawy potrzebne mi do zrobienia przyprawy do piernika zaopatruje się na www.nps-mix.pl Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Słyszelicie kiedyś o kuchence piernikowej? Kuchenka piernikowa to piekarnik służący do gotowania pierników. Wykonany jest zwykle z metalu, o okrągłym lub kwadratowym kształcie i posiada „płytę grzejną”, którą można podgrzewać od dołu.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP