Rano pierwsze promyki słońca wdzierają się przez okno i łaskocząc budzą z głębokiego snu. Zrywam się z łóżka i patrząc na świat za oknem prawie dopada mnie przekonanie że Wiosna już nadciąga i nie długo przywita mnie ciepło, które wedrze się w każdy zakątek domu. Lecz otwierając okno rzeczywistość sprowadza mnie na ziemię gdy czuję mało przyjemne zimno i mimo że słyszę śpiew wracających żurawi, wiem że na tę ciepłą Wiosnę muszę jeszcze trochę poczekać, więc na rozgrzewkę serwuję sobie typowo zimowe danie.
FASOLA Z CHORIZO NA OSTRO
2 porcje
250 g suchej fasoli (ja użyłam fasoli Wrzawskiej) moczonej w wodzie przez noc *
2 kiełbasy chorizo
1 cebula
1 duży ziemniak
1 puszka pomidorów
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki wędzonej ostrzej papryki w proszku
sól
pieprz
olej
około 200 ml bulionu lub wody
sok z 1/2 cytryny
szczypta cukru
świeża kolendra
Wcześniej namoczoną fasolę umieścić w garnku z nową wodą i gotować około 20 minut do miękkości. Cebulę pokroić z drobną kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Smażyć aż się zeszkli po czym dodać do niej kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy wszystko się porządnie zarumieni na patelnię dorzucić fasolę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, papryczkę chili, paprykę wędzoną a także sól i pieprz, całość zalać bulionem lub wodą. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną a wszystkie smaki się przegryzą. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i cukrem. Podawać ciepłe z kawałkiem chleba.
SMACZNEGO!!!
* Do ugotowania tego dania użyłam fasoli którą dostałam w paczce od TRZECH ZNAKÓW SMAKU. Jest to kampania promująca oraz informująca o regionalnych produktach. Produkty te możemy rozpoznać dzięki specjalnym oznaczeniom :
- Chroniona Nazwa Pochodzenia (CHNP),
- Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG),
- Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS)
Fasola użyta w tym daniu posiada oznaczenie CHNP, więcej o tej fasoli możecie przeczytać na stronie kampanii o TU. Zachęcam do zapoznania się z założeniami kampanii na ich STRONIE, możecie tam poczytać o innych produktach a także znaleźć przepisy z użyciem regionalnych produktów.
Ja nie mogę jeść ostrych dań , ale bardzo je lubię i czasami ulegam. Twojej miseczce uległabym bez dwóch zdań:-)
OdpowiedzUsuńpyszne, no i do tego z hiszpańską nutą ;)
OdpowiedzUsuńmrrrr, jak pysznie i rozgrzewająco!
OdpowiedzUsuńNo to już mam pomysł na jutrzejszy obiad :-)
OdpowiedzUsuńA ja mam do Ciebie pytanie jakiej kiełbasy chorizo używasz? Czy to jest ta surowa, czy wędzona twarda do krojenia w plastry? Dzięki za info, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKarolina tunaCooking
Karolino tym razem użyłam wędzonej kiełbasy :) Pozdrawiam :)
Usuńna szczęście wiosna jest bliżej niż nam się wydaje ;) powroty do domu są niemal kwietniowe!
OdpowiedzUsuńW którym momencie wymieszać fasole z całą resztą?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam, razem z pomidorami :) Pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńRzeczywiście dobra rozgrzewka,)
OdpowiedzUsuńAniu wznoszę słowa zachwytu, same ochy i achy nad tą potrawą.
OdpowiedzUsuńA wzroku nie mogę oderwać od kolorów i zdjęć.
Pozdrawiam
Ania
Danie idealne dla mojego Połówka, który uwielbia zarówno chorizo, jak i strączki. Pięknie je uchwyciłaś :)
OdpowiedzUsuń