niedziela, 23 lutego 2014

FASOLA Z CHORIZO NA OSTRO.

Rano pierwsze promyki słońca wdzierają się przez okno i łaskocząc budzą z głębokiego snu. Zrywam się z łóżka i patrząc na świat za oknem prawie dopada mnie przekonanie że Wiosna już nadciąga i nie długo przywita mnie ciepło, które wedrze się w każdy zakątek domu. Lecz otwierając okno rzeczywistość sprowadza mnie na ziemię gdy czuję mało przyjemne zimno i mimo że słyszę śpiew wracających żurawi, wiem że na tę ciepłą Wiosnę muszę jeszcze trochę poczekać, więc na rozgrzewkę serwuję sobie typowo zimowe danie. 


FASOLA Z CHORIZO NA OSTRO
2 porcje

250 g suchej fasoli (ja użyłam fasoli Wrzawskiej) moczonej w wodzie przez noc *
2 kiełbasy chorizo
1 cebula
1 duży ziemniak
1 puszka pomidorów
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki wędzonej ostrzej papryki w proszku
sól
pieprz
olej
około 200 ml bulionu lub wody
sok z 1/2 cytryny
szczypta cukru
świeża kolendra

Wcześniej namoczoną fasolę umieścić w garnku z nową wodą i gotować około 20 minut do miękkości. Cebulę pokroić z drobną kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Smażyć aż się zeszkli po czym dodać do niej kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz  ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy wszystko się porządnie zarumieni na patelnię dorzucić fasolę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, papryczkę chili, paprykę wędzoną a także sól i pieprz, całość zalać bulionem lub wodą. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną a wszystkie smaki się przegryzą. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i cukrem. Podawać ciepłe z kawałkiem chleba.
SMACZNEGO!!!

Do ugotowania tego dania użyłam fasoli którą dostałam w paczce od TRZECH ZNAKÓW SMAKU. Jest to kampania promująca oraz informująca o regionalnych produktach. Produkty te możemy rozpoznać dzięki specjalnym oznaczeniom :
  • Chroniona Nazwa Pochodzenia (CHNP),
  • Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG),
  • Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) 
Fasola użyta w tym daniu posiada oznaczenie CHNP, więcej o tej fasoli możecie przeczytać na stronie kampanii o TU. Zachęcam do zapoznania się z założeniami kampanii na ich STRONIE, możecie tam poczytać o innych produktach a także znaleźć przepisy z użyciem regionalnych produktów.



12 komentarzy:

  1. Ja nie mogę jeść ostrych dań , ale bardzo je lubię i czasami ulegam. Twojej miseczce uległabym bez dwóch zdań:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, no i do tego z hiszpańską nutą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mrrrr, jak pysznie i rozgrzewająco!

    OdpowiedzUsuń
  4. No to już mam pomysł na jutrzejszy obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam do Ciebie pytanie jakiej kiełbasy chorizo używasz? Czy to jest ta surowa, czy wędzona twarda do krojenia w plastry? Dzięki za info, pozdrawiam

    Karolina tunaCooking

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino tym razem użyłam wędzonej kiełbasy :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. na szczęście wiosna jest bliżej niż nam się wydaje ;) powroty do domu są niemal kwietniowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. W którym momencie wymieszać fasole z całą resztą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam, razem z pomidorami :) Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  8. Rzeczywiście dobra rozgrzewka,)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu wznoszę słowa zachwytu, same ochy i achy nad tą potrawą.
    A wzroku nie mogę oderwać od kolorów i zdjęć.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie idealne dla mojego Połówka, który uwielbia zarówno chorizo, jak i strączki. Pięknie je uchwyciłaś :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP