czwartek, 13 lutego 2014

KRUCHE CIASTKA Z LEMON CURD.

W tym roku z okazji Święta Zakochanych przygotowałam dla Was wpis. I chociaż serca nie są czerwone a ich smak nie jest przesadnie słodki na pewno zasmakują Waszym drugim połówkom. Pewne jest także to że zrobi im się miło gdy dostaną talerz własnoręcznie upieczonych serduszek od serca, które robi się błyskawicznie, jednak do tego nie musicie się już przyznawać.



KRUCHE CIASTKA Z LEMON CURD
przepis ze strony SWEET PAUL MAGAZINE
około 30 sztuk

słoiczek Lemon Curd z TEGO przepisu
115 g miękkiego masła
100 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarna z 1 laski wanilii
225 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1-2 łyżki zimnej wody

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej pastę z wanilii oraz żółtko, całość wymieszać dokładnie po czym dodać do miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Z dodanych składników wyrobić ciasto dodając w razie konieczności kilka łyżek wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Schłodzone ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, cienko rozwałkowywać i wykrawać z niego serca. Serc z dziurką w środku należy wykroić kilka sztuk więcej ponieważ w trakcie montażu mogą się złamać. Wykrojone ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut do czasu aż się zrumienią. Upieczone i wystudzone ciastka montować przekładając je cytrynową masą. Najlepsze są pierwszego dnia, następnego mogą nałapać wilgoci od kremu cytrynowego.
SMACZNEGO!!!



13 komentarzy:

  1. Skoro nie są zbyt słodkie,
    to z pewnością zasmakują,
    tylko kto je upiecze?;)
    Wyglądają uroczo!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam lemon curds z Twojego przepisu latem - wiem, jedno, JEST TO CUDOWNY i najlepszy przepis, który miałam do tej pory przyjemnosc poczynic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się na nie napatrzeć! Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę już późno, prawie 21 a ja zabieram się do pieczenia.Jutro okaże się czy to był dobry pomysl

    OdpowiedzUsuń
  5. mimo, że nie czerwone, są urocze! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gazetę Sweet Paul. Nawet ostatnio o niej pisałam na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają, uwielbiam lemon curd :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP