środa, 21 sierpnia 2013

NADZIEWANA CUKINIA.

Trochę się zasłodziło u mnie ostatnio, a w ogródku czekają zastępy cukinii do przerobienia. Więc nie zostało nic innego jak wzięcie cukinii na tapetę, zwłaszcza że chętnych znajomych na prezent w postaci gigantycznej cukinii jest coraz mniej. Dzisiaj podaje nadziewaną cukinią. Przepis w sumie jest przykładowy bo wiadomo że do środka można dodać wszystko i każdy przyrządza ją po swojemu. Ja łapiąc jeszcze koniec lata użyłam aromatycznych pomidorków i soczysto-zielonego groszku dla koloru i smaku. 





NADZIEWANA CUKINIA
Stuffed zucchini
2 porcje

1 średniej wielkości cukinia
250 g mięsa dowolnego, ja akurat użyłam wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
dwie garście zielonego, obranego groszku
30 g żółtego sera, użyłam sera Edam
1 jajko
kilka pomidorków koktajlowych, ja użyłam żółtych
natka pietruszki
świeże oregano
świeży tymianek

natka pietruszki
olej rzepakowy
sól
pieprz

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę posiekać i zeszklić na małej ilości oleju. Pod koniec dorzucić czosnek, chwilę smażyć po czym dodać mięso mielone. Całość podsmażą około 10 minut na średnim ogniu. Mięso nie musi być do końca usmażone, ponieważ będzie jeszcze pieczone w piekarniku. Zawartość patelni umieścić w misce. Dodać do niej posiekane zioła,pomidorki okrojone na ćwiartki, zielony groszek, trochę startego żółtego sera, zostawiając trochę do posypania wierzchu oraz jajko. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie nałożyć go do wcześniej wydrążonych cukinii. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut do czasu aż cukinia zmięknie. Następnie na górze każdej cukinii ułożyć resztę startego sera. Zapiekać jeszcze około 10 minut do roztopienia i zrumienienia się wierzchu. 
SMACZNEGO!!!




8 komentarzy:

  1. Ha! Ja dzisiaj tez robie nadziewana cukinie (tyle, ze zielona - zoltej nie udalo mi sie upolowac).
    Swoja droga, jezyk angielski to ciekawa sprawa: po amerykansku - zucchini, ale po brytyjsku - courgette. Jak zyc, ja sie pytam? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia to moje ulubione warzywo lata, mogłabym jeść na okrągło, a nadziewaną to nawet do kwadratu ;) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadziewane cukinie są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba taka cukinia na obiad. ; )
    Wygląda niezwykle uroczo..

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żółtą cukinię. Zawsze pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm taka nadziewana cukinia chodzi za mną już od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fenomenalna, miłuję cukinię wybitnie, a ta urody niezwykłej i bardzo oryginalnie nadziana, więc jem oczami bez opamiętania!!!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)