NADZIEWANA CUKINIA
Stuffed zucchini
Stuffed zucchini
2 porcje
1 średniej wielkości cukinia
250 g mięsa dowolnego, ja akurat użyłam wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
dwie garście zielonego, obranego groszku
30 g żółtego sera, użyłam sera Edam
1 jajko
kilka pomidorków koktajlowych, ja użyłam żółtych
kilka pomidorków koktajlowych, ja użyłam żółtych
natka pietruszki
świeże oregano
świeży tymianek
natka pietruszki
natka pietruszki
olej rzepakowy
sól
pieprz
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę posiekać i zeszklić na małej ilości oleju. Pod koniec dorzucić czosnek, chwilę smażyć po czym dodać mięso mielone. Całość podsmażą około 10 minut na średnim ogniu. Mięso nie musi być do końca usmażone, ponieważ będzie jeszcze pieczone w piekarniku. Zawartość patelni umieścić w misce. Dodać do niej posiekane zioła,pomidorki okrojone na ćwiartki, zielony groszek, trochę startego żółtego sera, zostawiając trochę do posypania wierzchu oraz jajko. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie nałożyć go do wcześniej wydrążonych cukinii. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut do czasu aż cukinia zmięknie. Następnie na górze każdej cukinii ułożyć resztę startego sera. Zapiekać jeszcze około 10 minut do roztopienia i zrumienienia się wierzchu.
SMACZNEGO!!!
strasznie ladnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńHa! Ja dzisiaj tez robie nadziewana cukinie (tyle, ze zielona - zoltej nie udalo mi sie upolowac).
OdpowiedzUsuńSwoja droga, jezyk angielski to ciekawa sprawa: po amerykansku - zucchini, ale po brytyjsku - courgette. Jak zyc, ja sie pytam? ;)
Cukinia to moje ulubione warzywo lata, mogłabym jeść na okrągło, a nadziewaną to nawet do kwadratu ;) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNadziewane cukinie są pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka cukinia na obiad. ; )
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle uroczo..
Uwielbiam żółtą cukinię. Zawsze pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńmmm taka nadziewana cukinia chodzi za mną już od jakiegoś czasu :)
OdpowiedzUsuńFenomenalna, miłuję cukinię wybitnie, a ta urody niezwykłej i bardzo oryginalnie nadziana, więc jem oczami bez opamiętania!!!
OdpowiedzUsuń