Razem ze mną w sierpniowej kuchni dziś gotują lub pieką: MIRABELKA, WIERA, MAGGIE, MOPSIK oraz PANNA MALWINA.
INTENSYWNIE ORZECHOWE CIASTO Z MIODEM I NEKTARYNKAMI
Hazelnut cake with honey and nectarines
Hazelnut cake with honey and nectarines
forma o średnicy 25 cm
200 g miękkiego masła
120 g brązowego cukru
3 łyżki miodu, użyłam wrzosowego
4 jajka
160 g mielonych orzechów laskowych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
50 g mąki razowej
3-4 nektarynki
łyżka miodu
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, część papieru umieszczając poza obręczą. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem aż zrobi się puszyste. Dodać 3 łyżki miodu, a następnie zacząć wbijać jajka po jednym przez cały czas miksując masę. Gdy wszystkie jajka znajdą się w środku zwiększyć obroty na chwilę, aby ciasto zrobiło się puszyste i stopniowo zacząć dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Całość przelać do formy a na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika owoce wysmarować miodem a wierzch oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Twoja propozycja zdecydowanie najbardziej pracochłonna. Podziwiam Cię, że dałaś radę upiec ciasto w taki upał. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńnie było tak strasznie, wiatrak chodził cały czas :)
UsuńUwielbiam ciasta orzechowe, Twoje wygląda wspaniale i niezwykle apetycznie: )
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje Angie :)
UsuńW instrukcji gdzieś zgubiły się orzechy ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste placki, z nektarynkami najbardziej. Mam jedno ulubione ciasto razowe, do którego lubię wracać. Ale na Twoje też się skuszę ;)
Dzięki Jagoda, jakoś mi umknęło :) Juz poprawione :)
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, a wydawałoby się, że miód i orzechowy to taki niesierpniowy temat.......
OdpowiedzUsuńA jednak :) Bardzo się kompnują z soczystymi nektarynkami :)
UsuńMusiałaś rozgrzać piekarnik. Mam nadzieję, że nie robiłaś ciasta wczoraj, bo bym baardzo współczuła :)
OdpowiedzUsuńNa orzechowe zawsze mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńPycha, lubię orzechy i owoce razem:)
OdpowiedzUsuńChyba w ubiegłym roku wypróbowałam to połączenie. Nektarynki genialnie się komponują z orzechami :). Twoje ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń