środa, 5 lutego 2014

SERNIK MIODOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE.

Zapomniany sernik, który na całe szczęście się odnalazł w czeluściach mego dysku. Na całe szczęście bo wart jest grzechu zjedzenia nie jednego lecz dwóch a nawet większej ilości kawałków. Słodzony tylko miodem na pysznym orzechowym spodzie udekorowany kolcami karmelowymi które na każdym robią wrażenie.  



SERNIK MIODOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE
forma o średnicy 25 cm

SPÓD
100 g mąki razowej
100 g orzechów laskowych
90 g zimnego masła
40 g brązowego cukru
1 jajko
szczypta soli

MASA SEROWA
1 kg twarogu na serniki
150 g miodu, użyłam spadziowego
100 g śmietanki 30%
4 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniacznej

KARMELOWA DEKORACJA
korzystałam z TEGO przepisu

orzechy laskowe wcześniej uprażone i obrane z wierzchniej skórki
100 g cukru
5 łyżek wody
patyczki do wykałaczek

Orzechy laskowe rozdrobnić za pomocą malaksera lub tłuczkiem do mięsa a następnie wymieszać w misce razem z mąką, cukrem, zimnym masłem pokrojonym w kostkę oraz szczyptą soli. Masło rozcierać z mąką i resztą dodatków w dłoniach do czasu aż osiągnie konsystencję grubego piasku. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść kruche ciasto które po owinięciu w folię umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie piekarnik ustawić na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki, którą uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Na czas nagrzewania się piekarnika formę z ciastem umieścić jeszcze w lodówce lub zamrażarce. Przed wstawieniem ciasta do nagrzanego piekarnika nakłuć je dość gęsto widelcem. Piec około 20 minut do zezłocenia się spodu.
W międzyczasie przygotować masę serową. W misce miksera umieścić ser oraz miód, a następnie wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Następnie do masy serowej cały czas ją miksując dokładać po jednym jajku. W następnej kolejności wlać śmietankę i wrzucić mąkę ziemniaczną. Całość dokładnie wymieszać i przelać na podpieczony wcześniej spód. Wstawić do nagrzanego wcześniej na 180 stopni C piekarnika, pamiętając żeby umieścić w nim także na dolnej półce blaszkę wypełnioną gorącą wodą,  piec 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C i piec jeszcze około 110 minut. Sernik studzić początkowo w uchylonym piekarniku, gdy ostygnie całkowicie umieścić go w lodówce najlepiej na całą noc.
Jeśli sernik zostawiamy na całą noc w lodówce kolce karmelowe najlepiej zrobić następnego dnia. Cukier rozmieszany z wodą wlać do garnuszka z grubym dnem i umieścić na kuchence na małym ogniu. Cukier powinien rozpuszczać się wolno, nie mieszając, pilnować aby się nie spalił. W międzyczasie przygotować orzechy laskowe nakłuwające je na wykałaczki. Przygotować sobie również stanowisko, na skraju stołu umieścić coś ciężkiego, np grubą książkę lub ciężką blachę. Przy tym samym skraju na podłodze rozłożyć spory materiał np. folię lub gazety. Gdy karmel zrobi się odpowiednio ciemny, garnek zdjąć z ognia orzechy na wykałaczkach maczać w karmelu, umieszczać na skraju tak aby orzech wystawał poza stół  a wystająca z niego wykałaczka była przygnieciona przez książkę i  tak aby ciągnący się karmel spływał w dół na gazetę. Gdy karmel stężeje kolce zdjąć z wykałaczek, trzymać w chłodnym i suchym miejscu. Przed podaniem udekorować nimi sernik.
SMACZNEGO!!!


15 komentarzy:

  1. Już wiem co upieke :d
    Gratuluje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    A te karmelowe kolce wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, no i ta dekoracja, zjawiskowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. co za dekoracja piękna

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny sernik! kocham Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie!! jedne z najcudowniejszych jakie widziałam i do tego świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi, your photos are so beautiful. Thanks for sharing my blog;-) Sabrinasue;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne! Miałam już podejście do "kolców", ale wówczas z karmelem coś poszło nie tak i nie wyszły. Patrząc na Twoje, chcę spróbować znów. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. podoba mi się dekoracja, a sernik pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dekoracja jest cudna :) Prosta, a jednocześnie wyjątkowo efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie, a dekoracja robi wrażenie :)
    http://zpiekarnikajulki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP