niedziela, 6 kwietnia 2014

CHLEB TYGRYSI.

Kolejny weekend i kolejne spotkanie wirtualne z cyklu WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE. Tym razem na tapetę wzięliśmy chleb tygrysi którego cętki powstające podczas pieczenia zdecydowanie bardziej przypominają cętki lamparcie niż tygrysie. Chleb ma niezwykle chrupiącą skórkę i mięciutki miąższ, jest pyszny w smaku także serdecznie polecam zwłaszcza na weekendowe śniadanie.
Tym razem piekłam razem z :  KINGĄALINĄDOROTĄLIDIĄGOSIĄPAWŁEMAGATĄIZĄNIEBIESKĄ PISTACJĄMONIKĄMARGHEDOBRAWĄ,  ŁUCJĄPIOTREMPAULINĄANIĄ


CHLEB TYGRYSI (DUTCH CRUNCH BREAD)
przepis z bloga BERNIKI
1 duży bochenek

ZACZYN
90 g mąki pszennej chlebowej typ 650
55 g letniej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli

CIASTO WŁAŚCIWE
przygotowany wcześniej zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
100 g letniej wody
230 g letniego mleka
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego

SKORUPKA
7 g suchych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
około 120 g mąki ryżowej 

Zacząć przygotowywanie zaczynu umieszczając w misce drożdże, letnią wodę oraz cukier, całość wymieszać po czym odstawić na 5-10 minut do czasu aż masa zacznie "bąbelkować". Następnie dodać kolejne składniki zaczynu czyli mąkę oraz z sól i z całości wyrobić elastyczne ciasto po czym odstawić je na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Gdy to się stanie zacząć przygotowywać ciasto. W misce umieścić wcześniej przygotowany i wyrośnięty zaczyn, następnie dodać do niego cukier, letnie mleko oraz wodę. Całość rozmieszać najlepiej przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta chlebowego. Do masy następnie dodać olej, sól oraz stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto zagnieść najlepiej przy pomocy miksera lub ręcznie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyjąć je na blat podsypany mąkę i wyrabiać ręcznie około 5 minut aż ciasto będzie gładkie i elastycznie. W razie konieczności podsypywać blat mąką. Ciasto ma gładko odchodzić od dłoni i nie kleić się. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, umieścić w misce którą zakryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować wyjmując je blat i lekko ugniatając a następnie uformować kulę i ponownie umieścić w misce do podwojenia objętości. Gdy odpowiednio wyrośnie uformowane w kulę ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i na czas przygotowywania polewy odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i wymieszać trzepaczką. Konsystencja polewy ma przypominać gęstą śmietanę aby nie spływała z bochenka. W razie konieczności dodać więcej lub mniej mąki ryżowej. Tak przygotowywaną polewę odstawić na 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z ciasta i jego wierzch wysmarować dość grubo polewą z mąki ryżowej po czym zostawić na około 20 minut. Piekarnik, najlepiej z kamieniem do pieczenia, nagrzać na 200 stopni C. Jeśli nie posiadamy kamienia najlepiej nagrzewać razem z piekarnikiem pustą blachę. Ciasto za pomocą papieru do pieczenia przetransportować na rozgrzany kamień lub blachę a na dnie umieścić blaszkę z wodą. Piec około 50 minut uważając aby wierzch się za bardzo nie przyrumienił. Studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!



18 komentarzy:

  1. Piękny :) dziękuję za kolejne spotkanie przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny chlebek! zdjęcia jak zwykle cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Przystojniak, przystojniak a do tego smaczny :)

      Usuń
  4. Po prostu piękny ! Żal by mi było go zjeść :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też było ale odbębnił sesję zdjęciową i taki już był jego los żeby zniknąć w naszych żołądkach :)

      Usuń
  5. Fajny jest ten chlebek :) Strrrrasznie mi sie podoba :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny "tygrysek" ! Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki rasowy, cudny bochen Ci sie upiekł. Dzieki za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny, dziękuje za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny chleb no i jak zwykle... uwielbiam Twoje zdjęcia ;)
    Pozdrawiam i do następnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszedł CI cudowny!!! Dziękuję za wspólny wypiek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny blog i piękne zdjęcia! Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz tu trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP